Чи каратимуть в Україні за свастику, серп і молот? – експерт

Читать на русском

Заборона нацизму та комунізму більшою мірою має ідеологічне спрямування, але зміни в Кримінальний кодекс внесуть.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний експерт «Реанімаційного пакету реформ» Ярослав Юрчишин, коментуючи повідомлення про те, що в Україні від сьогодні заборонено пропаганду та символіку комунізму та нацизму.

«Дана заборона має не каральну функцію, а світоглядну. Ключове завдання – продемонструвати суспільству та міжнародній спільноті, що українське суспільство відмежовується від тоталітарних режимів, розуміючи, що у віковому вимірі ця система – частина нашої нації. Що стосується можливості покарання для тих, хто не зможе змиритися із забороною, законопроектом передбачені зміни до Кримінально-процесуального кодексу щодо встановлення достатньо жорстких заходів», – розповідає Юрчишин.

За словами експерта, є приклади, коли, відповідно до Закону «Про вшанування жертв Голодомору», за заперечення Голодомору встановлені жорсткі покарання, включно з позбавленням волі.

«В даному випадку в каральному форматі цей закон скоріше за все не буде виконуватись. Це світоглядні речі, які можуть посприяти нечисельним виступам та заворушенням лише тоді, коли це комусь буде вигідно. Зважаючи на те, в якому стані зараз КПУ та взагалі настрої суспільства, заборона не стане приводом для масштабних протестів», – вважає політолог.

28 березня 2015 року в Москві на з'їзді КПРФ глава КПУ Петро Симоненко був нагороджений медаллю і обраний до президії пленуму цією російською партією

В свою чергу народний депутат Ігор Мосійчук заявив, що готує депутатське звернення в СБУ і ГПУ з вимогою заарештувати Петра Симоненка як агента держави-агресора

Нагадаємо, 22 липня 2014 року з ініціативи тоді ще спікера Верховної Ради Турчинова пройшло успішне голосування за розпуск фракції Комуністичної партії України в парламенті.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: