Януковича хочуть засудити за статтею, яка ніколи не застосовувалася – юрист

Читать на русском

Через рік, маючи на руках докази про розкрадання державних коштів попередньою владою, в уряді вирішили звинуватити Януковича за політичною нормою, яка в українських судах ніколи не практикувалася.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів юрист Євген Корнійчук, коментуючи заяву, що СБУ і Генпрокуратура погодили кримінальне провадження проти Януковича за узурпацію влади, а також відкрили справу стосовно семи суддів Конституційного суду, які допомагали екс-президенту.

«Вже більше року минуло з часів зміни влади в країні. Чим займалися Генпрокуратура і СБУ, якщо жодних нових фактів щодо справи Януковича та його поплічників немає? Можливо, у них є підстави зараз відкривати таку справу, але я дуже в цьому сумніваюся. Якщо вийде довести, що Янукович особисто чинив тиск на суддів або через своїх прямих представників, і судді це визнають, тоді можливо звинувачення буде доведено. 

Стаття за узурпацію влади – це суб'єктивна норма. Це абсолютно нова категорія справ, яка до сьогодні ніколи не практикувалася, а українські фахівці просто допомогли в теорії обґрунтувати дане обвинувачення. У реальності ця стаття не застосовувалася в українських судах», – пояснює Корнійчук.

Зі слів юриста, звинувачення в узурпації влади свідомо провальне, тому що потрібні прямі докази, що Янукович особисто давав вказівки й навіть якщо проти суддів порушено кримінальні справи, то вони не будуть давати свідчення проти самих себе.

«Крім цього, звинувачення в узурпації влади – це політична стаття. Це те, чого потрібно уникати в кримінальному провадженні проти колишньої влади. В першу чергу їх потрібно звинувачувати в розкраданні державних грошей. Цього від України чекають Європа та Америка. Правоохоронні органи називали цифри – мільярди доларів, знайшли ці гроші в офшорах, але не можуть довести до кінця жодного розслідування. Та через рік у когось з'являється геніальна думка притягти до відповідальності Януковича фактично за політичним звинуваченням. Це останнє, що потрібно було зробити. Я сподіваюся, що у них є реальні докази», – вважає фахівець.

Підсумовуючи, Євген Корнійчук зазначив, що Європа дала нам ще час для того, щоб ми вирішили питання зі злочинами Януковича. «А в результаті що ми доводимо? Політичне звинувачення в узурпації влади? Ми б'ємо самі по собі, тому що фігуранти справи Януковича кажуть, що всі звинувачення на їхню адресу – виключно політичні. І що відбувається? Українська влада сама висуває політичні звинувачення».

Нагадаємо, 4 лютого 2015 року Верховна Рада позбавила четвертого президента України Віктора Януковича звання Президента. Ініціатором законопроекту виступив Олег Ляшко.

Відзначимо, що ще в листопаді 2012 року нинішній лідер «Радикальної партії» Олег Ляшко пообіцяв зареєструвати у Раді законопроект про імпічмент Віктора Януковича. Тоді ж він пообіцяв заборонити «Партію Регіонів».

Також 16 травня 2014 року голова СБУ Валентин Наливайченко пообіцяв, що екс-президент України Віктор Янукович прибуде на допит до Генпрокуратури.

Нагадаємо, з 12 січня 2015 року Янукович перебуває в розшуку Інтерполу за звинуваченням у незаконному заволодінні майном і розкраданні (запит України від березня 2014 року про винесення Януковичу підозри у зловживанні владою та масових вбивствах був відхилений як політичний).

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: