Як працюють ваші губернатори: дайджест обіцянок голів ОДА

Читать на русском

«Слово і Діло» презентує оновлений щотижневий дайджест голів ОДА. Наразі пропонуємо вам нові обіцянки, які звучали з вуст очільників областей протягом останніх тижнів. Попередні дайджести формувались загальним переліком виконаних, невиконаних та обіцянок в процесі, тому наразі ми вирішили згрупувати області в регіони, в результаті чого вийшло 3 регіони: Південно-Східний, Центрально-Північний та Західний.

                                             Південно-східний регіон

Зважаючи на ситуацію в країні, значна частина обіцянок губернаторів стосувалась оборонної сфери. Крім того, у заявах обласних очільників простежувалась тема соціального захисту учасників АТО та вирішення проблем із заборгованістю по заробітних платах.

З огляду на це, «Слово і Діло» вирішило поцікавитись у місцевих експертів, як вони оцінюють роботу своїх губернаторів та чи під силу їм виконати свої обіцянки. 

Так, коментуючи обіцянки Миколаївського очільника області, координатор Комітету виборців України на Миколаївщині Олександр Ухмановський зазначив, що той не розкидається словами і дає лише ті обіцянки, які може виконати.

«У Мерікова є одна властивість: він не говорить того, чого не може виконати. Тому, якщо він пообіцяв ліквідувати заборгованість, значить у нього є способи, як вирішити цю проблему. У нього є значна перевага – він не дає обіцянок, яких не може виконати», – зазначив Ухмановський.

В свою чергу, керівник Одеського регіонального відділення «Комітету виборців України» Анатолій Бойко розкритикував роботу губернатора Одещини Ігоря Палиці.

«За весь час на посту глави ОДА Ігор Петрович не доклав жодних зусиль для розвитку області. Все, що він робив, і те, про що він розповідав, що нібито робить – це зусилля з підтримання миру і стабільності в області. Хоча, на моє переконання, без патріотичної позиції частини одеситів це було б в принципі неможливо. В цілому, те, що зараз Одеса українська – заслуга одеситів. З іншого боку, в цьому також зіграла роль не особистість Ігоря Палиці, а те, що він підкріплений Коломойським. У будь-якому випадку, мир і стабільність – не єдине його завдання», – розповідає Бойко.

                                        Центрально-Північний регіон

У губернаторів Центрально-Північного регіону також простежуються обіцянки оборонного характеру. Зокрема, очільники областей планують облаштування військових містечок, допомогу Луганській області та відправку своїх медиків на Донбас.

Також очільники Полтавської, Черкаської та Вінницької областей за короткий проміжок часу встигли додати до власного активу виконані обіцянки. Голова Полтавської ОДА Валерій Головко провів громадське обговорення щодо тарифу на проїзд. Очільник Черкащини Ткаченко реалізував новий телепроект «Черкаси-Золотоноша», де мешканці Золотоноші змогли поспілкуватись з губернатором, а керівник Вінницької області Валерій Коровій провів обіцяну інвестиційну конференцію.

                                                    Західний регіон

Промоніторивши обіцянки очільника Львівщини, можна побачити, що стосуються вони в значній мірі інфраструктури області, зокрема, ремонту та будівництва доріг. Керівники інших областей регіону зосереджували свою увагу в переважній більшості на соціальному захисті бійців АТО.

Цікавим є те, що Одеський губернатор на одній із прес-конференцій, яку проводив у Луцьку, давав обіцянки стосовно своєї діяльності у цьому регіоні. Заяви Палиці щодо виборів міського голови у Луцьку «Слову і Ділу» прокоментував Михайло Шелеп – виконавчий директор «Центру Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу» та координатор виборчих програм Громадянської мережі «ОПОРА».

«Наскільки відомо, в його плани не входить балотуватися на посаду міського голови. Щодо моєї позиції – це логічно, що він не буде балотуватись, ця посада не відповідає його рівню очікувань. Для участі у міських виборах він делегуватиме від себе когось із прохідних кандидатів. Зараз фактично триває своєрідний конкурс на посаду кандидата від фонду «Новий Луцьк», – говорить Шелеп.

А от Віктор Пащенко, керівник Закарпатського інституту політичних досліджень, дав оцінку обіцянці очільника Закарпатської ОДА щодо надання підтримки учасникам АТО та їх родинам. 

«Остання розмова на цю тему була під час прес-конференції. Наскільки відомо, на сьогоднішній день обласна рада та обласна адміністрація працюють в тандемі і протиріч немає. Облрада пообіцяла, що всі учасники АТО отримають ділянки. Голова взяв на себе ці зобов'язання. Але сказати, що зараз є чітка база даних, єдина система – скоріше ні, ніж так. Проблема мобілізації існує. Сказати, що існує єдиний координаційний центр – не можна», – говорить Пащенко.

«Слово і Діло» продовжує слідкувати за обіцянками українських губернаторів. Найближчим часом чекайте дайджести з переліком всіх виконаних і невиконаних обіцянок очільників ОДА, які вдалося зафіксувати спеціалістам нашої ініціативи протягом останнього періоду.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: