В СРСР теж практикували залучення іноземних слідчих груп – юрист

Читать на русском

Іноземні слідчі групи не пов'язані з українською правоохоронною системою, що теоретично повинно підвищити ефективність розслідування корупційних правопорушень і злочинів. 

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів кандидат юридичних наук, спеціаліст з конституційного права Олександр Москалюк, аналізуючи інформацію про те, що прем’єр-міністр запрошує слідчих зі США та ЄС для боротьби з корупцією.

«В Радянському Союзі поширеною була практика залучення оперативних слідчих груп з інших республік Радянського Союзу для розслідування резонансних злочинів, в тому числі корупційного характеру. Такі групи не були пов’язані з місцевою владою, що сприяло їхній ефективній діяльності. Втім залучення іноземців матиме ряд організаційних складнощів. По-перше, постає питання, яким чином вони оформлюватимуть процесуальні документи, пов’язані з кримінальними провадженнями, зважаючи на необхідність їхнього оформлення українською мовою. По-друге, вчинення будь-яких процесуальних дій повинно здійснюватися з дотриманням норм українського кримінального процесуального законодавства. Тобто іноземним слідчим необхідно буде забезпечити проведення своєрідного лікбезу з українського законодавства», - пояснює Москалюк.

За його словами, така ініціатива однозначно потребуватиме змін до низки законодавчих актів. Під час розслідування злочинів можуть виникати питання з доступом до інформації, що містить державну таємницю.

«В той же час Закон «Про державну таємницю» передбачає, що доступ до державної таємниці надається лише громадянам України. Необхідно також буде внести зміни до Закону «Про прокуратуру» та Закону «Про державну службу», згідно яких необхідною умовою перебування на державній службі та в органах прокуратури є наявність українського громадянства. Разом з тим внесення змін до близько десяти законів з метою залучення іноземних слідчих до розслідування злочинів в Україні не є чимось надскладним. По-перше, такі зміни не потребують внесення змін до Конституції України, по-друге, за перші сто днів наш парламент прийняв 166 законів, тож внести відповідні зміни в законодавство можна буде достатньо швидко», - розповідає юрист.

На його погляд,  інше питання, що не зовсім зрозуміло для чого в Україні потрібні слідчі з США, коли для початку необхідно було б запустити діяльність Національного антикорупційного бюро та Національного агентства з питань запобігання корупції.

Підсумовуючи, він наголосив, що при прийнятті остаточного рішення слід зважати, що допуск іноземців до інформації, яка містить державну таємницю, та загалом залучення іноземців до розслідувань є проблемним з огляду створення ризиків для державного суверенітету України.

Нагадаємо, що прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк просить Міністерство внутрішніх справ ініціювати внесення змін до законодавства, які дозволять залучати до проведення слідчих дій фахівців зі США та окремих країн Євросоюзу.

Крім того, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк доручив підвищити зарплату слідчим органів внутрішніх справ, що розслідують резонансні справи.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: