«Доступне житло» для українців: міф чи реальність – гендиректор GREENOL

Читать на русском

Інвестування в програму «Доступне житло» безумовно дуже важливе для української будівельної галузі, от тільки виникає питання, чому в СРСР населення могло отримати житло безкоштовно, а зараз навіть при платній схемі – не може.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів гендиректор девелоперської компанії GREENOL Олег Приходько, коментуючи інформацію, що Китай готовий допомогти Україні та проінвестувати в програму «Доступне житло» 15 млрд доларів.

«Стосовно цього повідомлення виникає питання: кому це принесе більше користі? Українським чиновникам і банкам, які зможуть пропустити через свої структури $ 15 млрд або китайським будівельникам, що виступлять генеральним підрядником?

Бачиться так, що китайська сторона заробить двічі: і відсотки по кредиту, і свої генпідрядні. Але навіть не це найцікавіше в цій схемі, а те, якою буде вартість такого житла для кінцевого споживача», – аналізує Олег Приходько.

За його словами, в розвиненому світі поняття «доступне житло» складається з двох складових – дійсно дешевого житла та дешевих кредитів. В українських реаліях дешеві кредити не представляються можливими. До того ж, неможливо видавати дешеві кредити при середній зарплаті близько 3 тис. грн.

«Крім того, крім дешевих кредитів і контролю у вигляді генпідряду, постає питання будівельних матеріалів. Історія забезпечення громадян нашої країни індивідуальною житлоплощею говорить про те, що свого часу питання вирішувалося методом будівництва «сталінок», «хрущовок», «панельок», але жодного разу житлове питання не вирішувалося «прогоном бабла по рахунках», – розповідає Гендиректор GREENOL.

«Якщо СРСР зміг забезпечити громадян житлом безкоштовно в післявоєнні роки і в роки розрухи, то чому сьогодні держава не може забезпечити прийнятний рівень цін та державну підтримку програм будівництва житла при платній схемі взаєморозрахунків з населенням?», – резюмував Олег Приходько.

Відзначимо, що за даними порталу «Столична нерухомість», в лютому в порівнянні з січнем ціна 1 кв. м була підвищена в 39 новобудовах економ-класу – на 1-2,3 тис. грн. Квартири в 12 будинках бізнес-класу подорожчали на 3,2-6,85 тис. грн, в п'яти будинках преміум-класу – на 4,5-13 тис. грн.

Також варто нагадати, що КМДА зайнялася перевіркою столичних новобудов.

У підсумку, як повідомив заступник голови КМДА Павло Рябікін, столична влада засумнівалися в законності будівництва 120-130 об'єктів з 185. Матеріали по 45 будівництвах були передані на розгляд до Генпрокуратури.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: