Експерт: іноземець в «Укрнафті» – найменше зло

Читать на русском

«Укрнафті» не завадить іноземний менеджмент, оскільки наслідки від українського менеджменту ми вже маємо.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог, координатор руху «Чесно» Андрій Круглашов, коментуючи інформацію, що в «Укрнафту» та «Укртранснафту» буде введено іноземний менеджмент.

«Ситуація двояка. Є «Укрнафта», якою через власний менеджмент керував Коломойський та  у свій час не дав набути над підприємством більшого контролю російським та іноземним олігархам. Питання не в тому, чим загрожує іноземний менеджмент, а в тому, що інші загрози (якщо не залучити його, а поставити український менеджмент на ці підприємства) набагато більші. Я гадаю, ключова відповідальність має бути на іноземних менеджерах, що не пожертвують репутацією заради вигоди, навіть дуже  великої», – переконаний Круглашов.

За його словами, сучасний бізнес влаштований так, що репутація має визначний вплив на капіталізацію.

«Для прикладу, нафтова компанія «ЮКОС». Свого часу було порівняння, що Ігор Коломойський – це майбутній Ходорковський. Але такого не буде. У Ходорковського на російському просторі капіталізація складала $ 18 млрд при видобутках більших, ніж на той час у корпорації Shell. А Shell мала $ 85 млрд. Така ситуація склалася, тому що капіталізації не може бути там, де є свавілля, а підприємства можуть «віджати» на користь олігархів. Відтак, великий бізнес, щоб стати дуже великим, повинен змінювати середовище», – пояснює він.

Підсумовуючи, політолог зазначив, що капіталізація підприємства можлива за умови хорошої репутації, тому іноземний менеджмент для окремих компаній з державною часткою власності зараз є найменшим злом. А в бізнесі, що живе за чіткими економічними правилами, це прийнятна практика.

Нагадаємо, 19 березня з посади голови правління «Укртранснафти» був звільнений Олександр Лазорко. Екс-губернатор Дніпропетровщини Ігор Коломойський виступив проти звільнення Лазорка, а міністр енергетики Володимир Демчишин у свою чергу запевнив, що нове керівництво «Укртранснафти» обиратиметься на відкритому конкурсі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: