Яценюк залишиться поза розслідуванням корупції в Кабміні – експерт

Читать на русском

Прем'єр-міністра розслідування корупції стосуватиметься лише як свідка. Проте на ситуацію може вплинути законопроект, що ускладнить процес виходу підозрюваних під заставу.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт Центру політичних студій та аналітики Гліб Каневський, коментуючи заяву генерального прокурора про розслідування корупції в Кабміні.

«Заява про розслідування корупції в Кабміні відповідає очікуванням та настроям суспільства і, врешті-решт, наші міжнародні партнери, які надають нам фінансову допомогу для проведення реформ, цього очікують. Якщо ми хочемо проводити реформи та подолати корупцію, ми маємо розпочати в першу чергу з керівництва», – розповідає Каневський.

Проте експерт переконаний, що Арсеній Яценюк буде залучений до процесу розслідування фактів корупції в Кабміні лише в якості свідка.

«Ситуація може змінитися, якщо приймуть законопроект, що ускладнить процес виходу підозрюваних під заставу. Так заяву можна розцінювати, як відповіддю на нашу судову систему, яка є недосконалою та не відповідає очікуванням правоохоронних органів. Коли прокуратура та МВС проводять акти щодо корупції певної високопосадової особи, а потім її відпускають під заставу, то в результаті ці представники державної еліти потрапляють на територію агресора. Таким чином, виникають судові переслідування. Тому Генпрокуратура має передбачити такі ситуації, а подібні законопроекти якраз є їх запобіжниками», – пояснює експерт.

Як відомо, Кабінет міністрів має намір внести до Верховної Ради зміни до Кримінального процесуального та Кримінального кодексів України щодо посилення відповідальності за корупцію.

Яценюк наголосив, що це робиться, зокрема, «щоб за копійчані застави їх (корупціонерів – ІФ) не випускали, щоб потім не шукати їх по всьому світу».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: