Питання повернення боргів вирішиться за результатами війни – експерт

Читать на русском

Зараз військова ескалація перейшла на етап економічної, але питання повернення боргів буде вирішено лише після закінчення війни.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт Юрій Буздуган, аналізуючи ситуацію відносно українського боргу Росії.

«Питання повернення боргу – це поглиблення ескалації конфлікту Росією. Для початку Росія захопила Крим. Потім були захоплення в Харкові, Луганську, Донецьку, оголошення «ДНР» та «ЛНР». Пізніше – введення танків та використання не просто зброї, а оперативно-тактичних ракет. Це була військова ескалація, яка зараз вийшла за межі військових засобів і перейшла у форму економічного тиску. На Заході це чудово розуміють і вимоги Путіна не будуть підтримані, тобто борг України перед Росією не визнають і все залишиться виключно фактом тиску з боку Росії», – вважає Буздуган.

На його думку, хто і кому винен, буде вирішуватись не в Європейському суді, не в Стокгольмському, а за результатом війни.

«Коли закінчиться війна, Росія має підписати капітуляцію. За результатом капітуляції Росія повинна взяти на себе зобов'язання щодо всіх збитків, яких вона завдала Україні, та виплачувати репарації, які будуть значно більші, ніж $ 3 млрд. Зараз цей борг ніхто сплачувати не буде», – розповідає Юрій Буздуган.

Водночас в коментарі  «Слову і Ділу»  економіст, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь повідомив, що реструктуризація боргів прописана в Міжнародному меморандумі з МВФ.

«За наступні 4 роки ми маємо реструктуризувати боргів на $ 15 млн, але в меморандумі не зазначено, яких саме боргів. Відносини з РФ потрібно розглядати не як реструктуризацію, а як подання зустрічного позову до Росії з тим, що вони завдали Україні втрат на суму більшу, ніж та сума, яку ми маємо повертати. Причому говорити виключно про Крим, оскільки Росія теж визнала, що вони його анексували», – пояснює Жолудь.

За його словами, відповідно, закладаючи в позов анексію Криму, яку РФ теж визнала, можна було би принаймні зупинити виплати до кінця року.

Нагадаємо, нещодавно міністр фінансів РФ Антон Силуанов заявив журналістам, що Росія, як і раніше, очікує погашення боргу України в обсязі $ 3 млрд в грудні.

Пізніше газета The Financial Times з посиланням на експертів повідомила, що Україна до кінця 2015 року не зможе погасити борг у три мільярди доларів перед Росією.

Вчора, 26 березня, представник МВФ Вільям Мюррей заявив, що Міжнародний валютний фонд не вирішив питання про статус українського боргу Росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: