ДФС: Майбутнє прем'єра «на гачку», але доказів немає – політик

Читать на русском

Механізми відмивання коштів у Фіскальній службі за нової влади лишаються незмінними.

Таку думку в ексклюзивному коментарі «Слову і Ділу» висловив український політик, екс-народний депутат Тарас Чорновіл, коментуючи кадрові звільнення у Фіскальній службі та чи матимуть вони вплив на розгортання конфлікту щодо корупції самого Арсенія Яценюка.

«Потрібно розуміти, що по Фіскальній службі, зокрема фінансовому моніторингу, виникає багато нюансів. Як приклад, хочу зазначити, що відбувалося у Фіскальній службі в попередні роки. Були дуже страшні звинувачення, причому незалежно від того, керує структурою людина Януковича чи Ющенка, був однаковий механізм видачі інформації. Звинувачували свого часу Гриценка як міністра оборони в тому, що він завдав збитків державі на 3 млрд гривень. Я мав доповідати у ВР про недовіру і аналізував всі матеріали. Висновок такий – насправді злободенно довести, що було вкрадено хоч щось – неможливо. Десь приблизно з 3 млрд 10% було вкрадено, але прямих доказів Головко не надає», – розповідає політик.

За його словами, що стосується тих порушень, які виявляє Головко, то це, як правило, невчасне перерахування коштів, неправильно проведені бухгалтерські операції. Тобто будь-яка недоробка бухгалтера, завдяки якій можна вкрасти мільйони.

«Але сама заява Головко про завдані державі збитки насправді їх не підтверджує. Зараз система не змінилися і діє так само. Тому прямої прив'язки для того, щоб висунути звинувачення Яценюку, немає. Має бути розслідування Генпрокуратури, в майбутньому Нацбюро з розслідувань, але це колосальний об'єм роботи. Потрібно підняти дуже добре заховані документи, платіжки, щоб вийти на конкретні збитки і втягнутися у війну, наслідком якої буде урядова криза, відставка Кабміну, розпад коаліції і нові вибори», – пояснює Чорновіл.

Підсумовуючи, він наголосив, що наразі прямих доказів, що Кабміном і Яценюком завдано збитків державі, немає, хоча при цьому всі розуміють, що насправді вони існують. Але майбутнє Арсенія Петровича уже підвішене «на гачок» і колись у прем'єра будуть дуже серйозні проблеми через те, що він дозволив наближеним до себе структурам вільно розпоряджатись держкоштами.

Як відомо, напередодні прем'єр прийняв прохання про відставку Білоуса з посади голови ДФС, попутно звільнивши його заступників.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: