Чи відповість Княжицький за злочин? – Адвокат

Читать на русском


Адвокат проаналізував і припустив подальше розгортання подій щодо справи Миколи Княжицького.

Свою точку зору щодо оголошення в розшук керівника комітету з питань культури і духовності Миколи Княжицького він висловив в ексклюзивному коментарі «Слову і Ділу».

«По лінії Інтерполу народний депутат України може бути затриманий у разі, якщо буде знаходитися за межами України і не матиме при цьому дипломатичного імунітету, тобто буде знаходитися за кордоном з приватним візитом. Оскільки народні депутати України є громадянами України, то відповідно до ст. 25 Конституції України, в разі вчинення злочину поза межами України, вони не можуть бути видані Україною для кримінального переслідування іноземній державі або її представникам, в тому числі і службі Інтерполу», – повідомляє Готін.

Правоохоронні органи іноземної держави мають можливість по лінії міжнародних зв'язків звернутися до компетентних органів державної влади України, зокрема до Генеральної прокуратури України, з поданням про притягнення українського громадянина до кримінальної відповідальності за вчинення злочину на території цієї іноземної держави.

«Генеральна прокуратура України, якщо дійде висновку на підставі наявних доказів, в тому числі представлених іноземною стороною, про наявність в діянні народного депутата ознак злочину, вправі згідно з частиною третьою статті 80 Конституції України та частинами першої і другої статті 218 Закону «Про Регламент Верховної Ради України» внести до Верховної Ради України подання про надання Радою згоди на притягнення народного депутата до кримінальної відповідальності, а також про його арешт», – аргументує він.

Іншими словами, за скоєння злочину народним депутатом за кордоном досудове і судове кримінальне провадження здійснюються на території України компетентними органами державної влади України.

«Стосовно даної ситуації, якщо нардеп України Княжицький вважає, що претензії іноземних правоохоронних органів до нього надумані і необґрунтовані, він, як мені здається, повинен бути сам зацікавлений у проведенні об'єктивного, всебічного і публічного розслідування правоохоронними органами України за пред'явленими до нього звинуваченнями. Він має право самостійно виступити з ініціативою перед Генпрокуратурою про внесення до Верховної Ради відповідного подання щодо нього. Причому дача Радою згоди на притягнення до відповідальності не позбавляє Княжицького статусу нардепа і жодним чином не обмежує його повноважень з виконання депутатських функцій», – пояснює Готін.

Підсумовуючи, адвокат повідомив, що такий крок з боку народного депутата Княжицького, який одночасно займає відповідальний пост голови комітету ВР з питань культури і духовності, був би по справжньому вчинком державного діяча і свідченням позиції, що він ні в чому не винен, а інкриміновані йому звинувачення – не більше, ніж безпідставні домисли.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: