Політолог: результати виборів у Франції – сигнал партії Олланда від Саркозі

Читать на русском

Результати місцевих виборів – певний сигнал для Олланда та його партії, але не потрібно перебільшувати.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів український політолог Олексій Гарань, коментуючи результати місцевих виборів у Франції.

«У Франції встановилося чергування партій при владі. Соціалісти і партія Саркозі. Зараз перемогла консервативна партія екс-президента Франції Ніколя Саркозі «Союз за народний рух». Ця партія перебуває в опозиції до соціалістів, бо соціалісти зараз контролюють і посаду президента, і прем'єр-міністра, і мають більшість у парламенті. Це є певним індикатором суспільних настроїв», – розповідає Гарань.

На його погляд, можна вважати, що результати цих виборів – певний симптом, що Саркозі може бути серйозним конкурентом на майбутніх президентських виборах.

«Разом з тим, не потрібно перебільшувати, тому що місцеві вибори – це не загальнонаціональні вибори і вони не впливають на зовнішньополітичний курс, але це сигнал для правлячої партії Олланда», – вважає політолог.

Водночас політичний експерт Олександр Палій переконаний, що двопартійна система у Франції практично закінчується.

«Саркозі у відношенні України робив не так багато хороших заяв, але до виборів ще два роки і все може змінитися. За два роки ці політичні сили ще зможуть і розпастися, і утворитися нові, тому для України це просто місцеві вибори і будь-які прогнози робити зарано», – переконаний експерт.

Як відомо, за результатами телефонних переговорів між Порошенком та Олландом, що відбулась 10 березня, президент Франції погодився з необхідністю посилення місії ОБСЄ та активізації процесу залучення миротворчої місії для врегулювання ситуації на Донбасі.

Крім того, Порошенко і Олланд обговорили порядок денний Ризького саміту «Східного партнерства» і необхідність скасування візового режиму для українців.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: