Експерт: в основі конфлікту «Газпрому» та «Нафтогазу» – Донбас

Читать на русском

Все буде вирішуватися у Стокгольмському арбітражному суді, а проміжні газові угоди не вирішать проблем у газових стосунках РФ і України.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт у галузі енергетики та газу НТЦ «Психея» Геннадій Рябцев, коментуючи майбутні трьохсторонні переговори по газу, які пройдуть 20 березня.

«Ніяких принципово нових питань на цих переговорах не вирішиться. Тому відповідно і змін на краще також не буде. Ціна газу для України буде визначатися за формулою, яка була визначена ще в 2008 році. Вона буде нижчою за нинішню ціна, але вищою за ціну реверсного газу. В цілому, ключовим питанням на цих переговорах буде постачання газу на території, які непідконтрольні Україні», – розповідає Рябцев.

За його словами, навіть якщо питання ціни буде вирішено, питання забезпечення ДНР та ЛНР буде спірним. Який би результат не був від цих переговорів, це не означає, що проблеми в газових стосунках між Україною та РФ знято.

«Переговори перенесені на 20 березня тільки через те, що немає єдиного рішення відносно території Донбасу. Це є каменем спотикання газових переговорів між «Газпромом» та НАК «Нафтогаз». Ми просто чекаємо рішення Стокгольмського арбітражного суду. Я гадаю, що, на жаль, для України воно буде невтішним. Від України єдиним варіантом буде сплата всіх боргів та самостійне забезпечення ДНР та ЛНР», – підсумував він.

Нагадаємо, Росія припинила постачати газ в Україну 16 червня, запровадивши режим передоплати за нього. Того ж дня російський «Газпром» звернувся до Стокгольмського арбітражу з позовом, щоб стягнути з Києва борг 4,5 млрд доларів, який, на думку російської сторони, утворився в листопаді-грудні 2013 року і квітні-травні 2014 року.

В свою чергу, український «Нафтогаз» подав зустрічний позов проти російського «Газпрому».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: