Експерт: Закон про статус Донбасу: ультиматум чи шанс для лобістів Росії

Читать на русском

Оскільки парламентська коаліція раніше так гучно про себе заявляла, зараз саме час слова підтвердити діями і прийняти реальний законопроект.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Євген Магда, коментуючи внесення нового варіанту законопроекту про особливий статус Донбасу.

«Є парламентсько-президентська республіка, є парламентська коаліція і вони повинні нести відповідальність. Зрозуміло, що цей законопроект – це елемент фактично міжнародного статусу України, тому що Україна є членом міжнародної спільноти, на відміну від самопроголошених ДНР та ЛНР, яким байдуже на будь-які домовленості. Відмова від ухвалення цього закону призведе до того, що наші опоненти, лобісти Росії будуть мати шанс говорити про те, що Україна не виконує Мінських домовленостей», – пояснює політолог.

Водночас експерт «Реанімаційного пакету реформ» Ярослав Юрчишин вважає, що головною перепоною виконання Мінських домовленостей є саме питання надання статусу Донбасу.

«По-перше, Україна де-факто має справу з терористами. По-друге, одним з ключових положень Мінських домовленостей було те, що території, які підконтрольні сепаратистам, отримають спеціальний статус. Це є першим етапом підготовки до виборів. Тому такий законопроект потрібен. І потрібний не для Мінських домовленостей, а для того, щоб Президент залишався гарантом, а парламент – основним законодавчим органом. Хоча є питання – чи буде він таким дієвим і чи не спіткає його доля першого», – розповідає Юрчишин.

Проте політолог Олександр Дем'янчук переконаний, що Порошенко заздалегідь прийняв провальний проект.

«Це ультиматум для терористів. Є пункт 12 Мінських угод, де чітко сказано, що проведення місцевих виборів має бути обговорено з представниками ДНР і ЛНР в контактній групі. Незрозуміло, для чого приймати те, що апріорі ніколи не стане реальним. Єдина відповідь – це демонстрація виконання Мінських угод», – підсумував Дем'янчук.

Зазначимо, що голова ВР Володимир Гройсман повідомив, що не вважає цей статус «особливим». За його словами, на сьогоднішній день мова йде лише про особливий порядок проведення виборів на цих територіях.

Водночас фракція «Опозиційного блоку» вже заявила, що віддасть свої голоси на підтримку президентського законопроекту про особливий статус Донбасу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: