«Свобода слова» стала прикриттям для захисту інтересів олігархів – експерт

Читать на русском

У той час як власники та журналісти українських телеканалів не можуть виробити єдиної інформаційної політики, російська пропагандистська машина активно готує населення до нового етапу протистояння.

Про це в ході круглого столу на тему «Проблеми національної безпеки України» розповів публіцист, режисер Леонід Мужук, коментуючи ситуацію в інформаційному просторі України і вихід документального фільму «Крим. Шлях на Батьківщину», передає кореспондент «Слова і Діла».

«Вчора була прем’єра фільму за участю В.Путіна до «Дня кримнаш». Висновок прямолінійний – епоха млявої агресії у ідеології «русского мира» скінчилась, застосовується технологія активізації агресивної слухняної більшості для дестабілізації українського суспільства», – говорить він.

Зокрема відбувається героїзація президента РФ, який, за задумом авторів, без будь-яких сумнівів переконався, що Крим готовий увійти до складу РФ. Суспільству нав’язується схожа думка, що і в інших частинах України сьогодні так само є грунт для утвердження «русского мира».

«Справжня мета фільму – не стільки констатація того, що треба щось робити з Кримом, який потрапив під юрисдикцію Росії, але показати куди іти далі, а саме продовжувати рухатись через Східну Україну», – відзначає Мужук.

Нажаль, українська журналістика абсолютно ігнорує нову фазу протистояння, навпаки, на наших телеканалах продовжує існувати антисистема безпеки, сформована ФСБ та ГРУ Росії.

«Виявом цієї антисистеми є те, що телеканали у новинах продовжують відстоювати інтереси власників, і нація, замість захисту від агресії, відстежує війну між олігархами», – вважає експерт.

Мляві спроби Нацради з питань телебачення та радіомовлення привернути увагу журналістів до проблеми закінчуються тим, що ці медіа починають захищати самі себе, втягуючи найбільших національних авторитетів, вириваючи з контексту деякі їхні фрази, щоб підкреслити необхідність захисту свободи слова саме на цих каналах.

«Поняття свобода слова перетворилась у системну роботу по захисту інтересів власників каналів, у цей складний час ми практично не працюємо проти російської агресії, а зімітована свобода слова накриває нашу територію для того, щоб залишалась та плутанина у розумінні подій на сході, подій у економіці і загальнонаціональному психологічному стані», – констатує режисер.

Нагадаємо, в документальному фільмі Андрія Кондрашова «Крим. Шлях на Батьківщину» президент Російської Федерації Володимир Путін заявив, що контролював події в Кримупісля падіння режиму Януковича особисто.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: