Нова опозиція може виникнути з фракції «Самопоміч» – експерт

Читать на русском

Сто днів роботи нового парламенту продемонстрували єдність президентської і прем'єрської фракцій при фактичній відсутності опозиції.

Про це в ході прес-конференції розповів аналітик громадського руху «Чесно» Павло Миронов, коментуючи основні тенденції та диспозицію сил у новій Раді, передає кореспондент «Слова і Діла».

«У коаліції немає помітного конфлікту між прем'єром і Президентом, який ми бачили за часів Ющенка і Тимошенко, навпаки, найбільш злагоджено між собою голосують фракції «Блоку Петра Порошенка» та «Народного фронту», – зазначає експерт.

На тлі одностайності основних політичних сил, унікальною особливістю цього скликання є вакантне місце парламентської меншості. «Опозиційний блок» та групи на кшталт «Волі» не мають, ні власних ідей, ні власного порядку денного. З 700 рішень цієї Ради, «ОБ» підтримав тільки 21, що є дуже низьким показником навіть для опозиційної фракції, говорить Миронов.

«Найбільш своєрідну позицію демонструє фракція «Самопоміч», яка часто може не погоджуватися з рішеннями великих фракцій, і я б припустив, що нова опозиція, справжня опозиція виникне саме на основі «Самопомочі», – вважає він.

На думку експерта, схожу тактику критичної підтримки дій коаліції вибирають більшість позафракційних депутатів, наприклад, представники ВО «Свобода», погоджуючись з одними рішеннями, в той же час критикуючи найбільш суперечливі законопроекти. Але й серед них є винятки.

«Група мажоритарників з Харківської області, які в минулому скликанні до останнього не підбудовувалися під нову владу, голосують синхронно з «Опозиційним блоком», тобто існує група депутатів, які під маскою позафракційних підтримують «ОБ», – говорить Миронов.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: