Не Садовим єдиним: що за 100 днів наобіцяли депутати «Самопомочі»

Читать на русском


«Самопоміч», яку ще донедавна вважали партією однієї особи, за перші 3 місяці у Верховній Раді остаточно виокремилася в самостійну політичну силу, яка все менше асоціюється виключно з мером Львова, і все більше – з новими лідерами думки на кшталт Єгора Соболєва та Семена Семенченка.

Пройшовши в парламент, обидва політики, яких можна без перебільшення назвати обличчям партії, продовжили гнути ту лінію, яка кожному з них була притаманна ще до виборів: Соболєв очолює антикорупційний напрямок, Семенченко – безпековий. Про це свідчать результати перших підсумків роботи фракції «Самопомочі» в парламенті, підведених системою народного контролю «Слово і Діло».

Лідером за кількістю обіцянок у фракції є Семен Семенченко. Комбат «Донбасу» дивовижним чином примудряється поєднувати перебування на фронті з постійним коментуванням подій як у зоні АТО, так і поза її межами. Як заступник голови Комітету з питань національної безпеки і оборони він виконав обіцянки про термінове скликання Комітету на початку грудня, розгляд у ВР ситуацій в Іловайську та Логвиновому, а як популярний дописувач Фейсбуку – про оприлюднення в соцмережі матеріалів розслідування подій в Іловайську.

Однак його ж обіцянки щодо слідчої комісії не лише по Іловайскому котлу, але й іншим подіям на півдні та сході України, починаючи з анексії Криму, а також щодо закону про заборону торгівлі з тимчасово окупованими територіями поки так і не отримали статусу виконаних.

Так само зі статусом «в процесі» залишається обіцянка Семенченка про відставку керівництва Генштабу зусиллями командирів добровольчих батальйонів. Загалом політична сила виявилася не надто лояльною до керівників силового блоку: окрім Муженка, в немилість депутатів «Самопомочі» впало керівницво Генпрокуратури. Спочатку Семенченко, як і обіцяв, підписався за відставку Віталія Яреми, а потім і вся фракція дослухалася до думки Єгора Соболєва – і проголосувала проти призначення Віктора Шокіна.

Як і в більшості народних обранців, у депутатів «Самопомочі» були серйозні зауваження щодо діяльності уряду та запропонованого ним проекту Державного бюджету. Єгор Соболєв 28 грудня заявив, що партія за бюджет «всліпу» голосувати не буде, а Семенченко уточнив, що голосування можливе, але тільки у разі внесення змін. Однак у кінцевому підсумку Яценюк все ж зміг переконати партію Садового підтримати Бюджет-2015.

Ще одним питанням, яким переймалися протягом минулих 100 днів у парламенті нардепи від «Самопомочі», стала енергетика. Щоправда тут єдиним здобутком партії стало винесення на публічні слухання в профільному комітеті ситуації в енергетичній галузі, обіцяне Ярославом Маркевичем.

Натомість зміни до Держбюджету щодо перерахунку економічної підтримки «Нафтогазу», обіцяні нардепом Віктором Кривенком та заборона виплати 10 млн грн за транспортування енергоносіїв у зону АТО, яку хотів ввести Олег Березюк, статусу «виконано» не отримали.

Ще одна представниця «Самопомочі», Вікторія Войціцька, пообіцяла, що нові тарифи на житлово-комунальні послуги почнуть діяти тільки після завершення опалювального сезону, а до цього моменту державі необхідно буде налагодити систему адресних субсидій для малозабезпечених сімей, чим, судячи із заяв міністра соцполітики Розенка, і займається зараз уряд.

Потрібно сказати, що з точки зору «прицілу» на наступні вибори «Самопоміч» діє не надто обачно: загалом про «соціалку» депутати фракції говорили не так уже й багато. Виокремити можна хіба що обіцянку Березюка про уникнення дефіциту продуктів та Журжія – щодо розгляду в парламенті законопроекту про єдиний соціальний внесок. Друга була виконана, перша – в процесі.

Разом з тим, політична сила проявила себе як активний борець із корупцією та старими кадрами, що вже встигли заплямувати себе раніше. Цим здебільшого переймається Єгор Соболєв: його слова про створення реєстру осіб, що уникли люстрації та про зарплатню слідчим Антикорупціного комітету від 20 тис. грн поки перебувають у процесі виконання, а от обіцянка не дати «Опозиційному блоку» більше одного комітету у Верховній Раді була виконана: опозиція справді отримала право очолити лише один комітет – регламентний, однак і ним погребувала. Також Соболєв запевнив, що практика публічних засідань антикорупціного комітету в парламенті триватиме.

Загалом «Слово і Діло» констатує, що за весь час політичної діяльності члени фракції «Об'єднання Самопоміч» дали 589 обіцянок, 18 з яких були виконані і 565 (96%) – мають статус «в процесі».

Аліна Костюченко, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: