Як працювали в новому українському уряді «люди Яценюка»

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує аналізувати перші 100 днів роботи уряду. На черзі міністри, які потрапили до стін Кабміну за квотами Арсенія Яценюка.

Бої за міністерські крісла тривали ледь не за кожну посаду і продовжувалися навіть у сам день голосування – 2 грудня. В контексті формування нового Кабміну найчастіше звучало слово «технократи» – тобто люди, здатні проводити реформи. Тим паче, що без реформ не буде кредитів Заходу, а без зовнішніх фінансових вливань в умовах війни Україні житиметься більш ніж сутужно.

Утім, квотність таки було збережено. Новою політичною мовою це назвали «пропозиціями членів коаліції на ту чи іншу посаду в уряді». Так до нового українського уряду потрапили 4 «людини Яценюка» : Арсен Аваков, В’ячеслав Кириленко, Павло Петренко та Ганна Онищенко.

Пост міністра МВС став найбажанішим. Мріяв себе побачити на посаді міністра і Олег Ляшко, однак найзапекліші бої велись між «Блоком Петра Порошенка» та «Народним фронтом». Перемогли другі – міністром залишається Арсен Аваков. За 100 днів «Слово і Діло» зафіксувало 20 обіцянок міністра, з яких він виконав 3. Аваков скоротив кількість працівників правоохоронних органів до 172 тисяч чоловік та передав справу справу про звинувачення Кернеса у викраденні та побитті майданівців. Та загалом нічого суттєвого МВС за цей період не зробило. Відомство Авакова так і не займалось розслідуванням Іловайської трагедії, без результатів і Одеська, ситуація з розстрілами на Майдані також не зрушилася з місця.

Від «Народного Фронту» в уряд також пройшов В’ячеслав Кириленко – віце-прем'єр-міністр - міністр культури України. Кириленко має недовгий досвід урядування: в Кабміні Юрія Єханурова він неповний рік був віце-прем’єром з гуманітарних питань, а в уряді Тимошенко – міністром праці та соціальної політики. Як і годиться міністру культури, в такий складний час для України він почав боротись з російською пропагандою. Щоправда всі обіцянки направлені на боротьбу з «кремлівським рупором» залишаються в процесі виконання. Зокрема, він обіцяє припинити мовлення телеканалів, що популяризують російську пропаганду, збільшити кількість годин викладання українознавчих дисциплін, також Міністерство культури фінансуватиме лише ті мистецькі заходи, які пов’язані з підтримкою військових.

Ще один «протеже» Арсенія Петровича – міністр юстиції Павло Петренко. Позиціонувався він як «міністр по Майдану», проте є давнім і дуже близьким другом прем'єра. У Петренка зафіксовано 19 обіцянок, 14 з яких в процесі, 4 – виконано. Так він оголосив конкурс на всі вільні місця Мін’юсту, також тепер кожен українець може отримати інформацію про власників нерухомого майна, ліквідував Державну виконавчу службу. Також за законом про очищення влади було звільнено понад 400 чиновників вищих посад.

Ще одна представниця квот Яценюка – міністр Кабінету Міністрів Ганна Онищенко, а за сумісництвом колишня заступниця Павла Петренка. За 100 днів сумлінної роботи у Онищенко одна обіцянка, яка і досі в процесі. Вона планує скоротити штат Кабінету міністрів України.

Загалом по квоті Яценюка міністри дали 54 обіцянки, 9 з яких виконали та 5 – ні. Лідером серед відповідальних міністрів став Павло Петренко, а от найбезвідповідальнішим виявився В’ячеслав Кириленко.

Яніна Яблонська, спеціально для «Слово і Діло»

***
Редакція «Слово і Діло» може не поділяти точку зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: