Ціни на продовольчі продукти можуть знову зрости – експерт

Читать на русском

Якщо Мінагрополітики на посівну 2015 року, яка вимагає в два рази більше грошей, ніж в минулому, не знайде 12 мільйонів гривень, ціни на продовольство зростуть, а Павленко піде у відставку.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний експерт Олексій Якубін, аналізуючи діяльність Міністерства аграрної політики і продовольства України та ймовірність відставки його керівника Олексія Павленка.

«Зараз Міністерство аграрної політики відіграє більше роль статиста по зібранню аграрної інформації, яку потім структурує і подає, як якісь досягнення. За новим Бюджетом фінансування Міністерства аграрної політики скорочено в два рази. При цьому скорочено не просто фінансування міністерства, а самих програм по допомозі ряду агровиробництв. Відповідно після таких скорочень Міністерство просто збирає аграрну інформацію по різним регіонам і все. Ресурсів, щоб впливати на процеси аграрної політики, немає», – розповідає експерт.

За його словами, Міністерство агрополітики не впливає на ціноутворення на продукти харчування, воно усунулося від питань посівної. Питань, які повязані з доступністю мінеральних добрив, зернових ресурсів.

«В першу чергу потрібно скасувати приватизацію частини аграрних активів, які в нас ще залишились, зокрема «Укрспирту» та ін. У нас намагаються їх зробити збитковими, хоча вони в реальності є прибутковими. Мінагрополітики має зробити облік тих активів та знайти механізми ефективного їх використання. Зараз Міністерство аграрної політики готове продати активи за безцінь», – пояснює спеціаліст.

На його переконання, ймовірність загрози відставки Павленка існує. Вона буде залежати від проведеної посівної роботи, тому що посівна в 2015 році буде потребувати в 2 рази більше коштів, ніж в 2014 році і не вистачає близько 12 млрд грн.

«В даному випадку Мінагрополітики має звернутись до комерційних організацій за допомогою, бо інших ресурсів, які можуть допомогти фінансов,о немає. Якщо не вдасться вирішити проблему посівної, відповідно ціни на продовольство будуть зростати і частина політичних сил, які є в парламенті, допоможуть відправити Павленка у відставку», – підсумував він.

Зазначимо, що раніше аграрії України підписали відкрите звернення до Президента України, прем'єр-міністра і керівників парламентських фракцій більшості з проханням розглянути кандидатуру Андрія Дикуна на посаду міністра аграрної політики і продовольства України.

5 березня стало відомо, що Апарат Верховної Ради провів перевірку достовірності відомостей стосовно застосування заборон, передбачених законом України «Про очищення влади», до Олексія Павленка, який займає посаду міністра аграрної політики та продовольства України і він пройшов люстраційну перевірку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: