Комунальна криза в Україні відтермінована – експерт

Читать на русском

У зв'язку з тим, що опалювальний сезон практично закінчився, всі кадрові зміни та комунальна криза відтерміновані.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів провідний експерт з енергетичних програм та ЖКГ Сергій Дяченко, оцінюючи діяльність Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України під керівництвом Геннадія Зубка.

«Що стосується даного міністерства, то ми в ситуації невизначеності, скільки ще разів будуть підвищуватися тарифи. Очікується, що буде продовжуватись падіння ціни на газ. Україні потрібно орієнтуватися на обсяги закупівлі газу на європейських ринках. На мій погляд, нормалізація процесу встановлення цін на комунальні послуги прив'язана до політичного процесу і внаслідок цього сьогодні формування тарифів є непрозорим», – розповідає експерт.

За його словами, доступу до первинних документів в тарифах немає, а підняття цін в декілька разів на житлово-комунальні послуги потягне ЖКГ до дна, проте змінює і рятує ситуацію те, що опалювальний сезон майже закінчився.

«Опалювальний сезон практично закінчився, що може відстрочити відставку Зубка. Є можливості для того, щоб вирішити деякі питання до нового опалювального сезону. Саме зараз масових неплатежів, кризи комунальних послуг не буде, тому й кадрових змін не буде. Крім того, є політичні фактори, які будуть гальмувати відставку Зубка», – вважає спеціаліст.

Підсумовуючи, експерт наголосив, що головним недоліком є непрозорість субсидіювання, оскільки й досі не зрозуміло, як буде нараховуватись субсидія. У випадку, коли вирішують піднімати тарифи, перше, що має бути визначено заздалегідь – надання субсидій та соціальної підтримки.

Зазначимо, як заявив Павло Розенко, близько 4 мільйонів сімей будуть претендувати на субсидування після підвищення тарифів на газ, а наступне підвищення тарифів заплановано на 1 травня 2015 року.

У той же час експерт з енергетичних питань Володимир Саприкін вважає, що підвищення ціни на газ призведе до масових неплатежів. За його словами, уряд хоче піти європейськом шляхом. А саме: щоб ціна на газ дорівнювала ціні імпортного газу, але Україна не готова до цього.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: