100 днів міністрів-іноземців: обіцяють, але не втілюють реформи

Читать на русском

Міністри-іноземці і вже громадяни України святкують перший свій «ювілей» – 100 днів роботи нового уряду. «Слово і Діло», виходячи зі стану їх обіцянок, вирішило проаналізувати, що встигли зробити «головні реформатори країни», а що так і залишилось лише обіцянкою.

Колишня американка, а тепер міністр фінансів України Наталія Яресько, зайнявши свою посаду, одразу визначила два пріорітетних завдання: отримання фінансової допомоги від МВФ та прийняття Бюджету. В принципі, можна говорити, що їй це вдалось, та от у заплановані терміни Яресько Бюджет так і не презентувала. Щодо траншу від МВФ, то його доля ще вирішується, хоч нам обіцяють, що до 15 березня Україна отримає кредит.

Загалом у Наталії Яресько 5 обіцянок, з яких виконано 3. Так, за 100 днів їй вдалося виплатити другий транш «Газпрому», залишити пільги учасникам АТО та переселенцям. Також багато галасу у ЗМІ наробила декларація Яресько, яка довго не була опублікована, та міністр фінансів все ж таки показала свої доходи і додала до своїх активів ще одну виконану обіцянку.

Міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус на першій своїй прес-конференції зазначив, що в українців через проблеми в економіці негативне ставлення до Міністерства, тож він планує замінити більшість людей у своїй команді та скоротити кількість персоналу. Вже у січні він підписав документ про скорочення штату Мінекономрозвитку на 50%. Також він увів мораторій на перевірки малого бізнесу на два роки та скасував карантинний сертифікат. За 100 днів своєї роботи Абромавичус встиг дати 15 обіцянок, 9 з яких виконано, інші в процесі виконання.

Вивести вітзизняну медицину «з коми» був покликаний грузин Олександр Квіташвілі. Медична реформа «по-грузинськи» буде ґрунтуватися на принципах, згідно яких держава перестане бути монополістом в медицині. Передбачено введення обов'язкового медичного страхування для всіх громадян та спрощення реєстрації медикаментів та лікарських засобів при ввезенні їх в Україну. Реформа медстрахування навіть виписана окремим пунктом в коаліційній угоді. Говорити про те, успішна вона буде чи провальна, поки зарано, адже за 100 днів Квіташвілі вдалось лише презентувати стратегію реформування системи охорони здоров'я, інші 13 обіцянок чекають свого «зіркового часу».

Ще одна грузинка в українському уряді – заступник міністра внутрішніх справ Ека Згуладзе. У Грузії її називають «головним грузинським реформатором у сфері безпеки». В Україні перед Згуладзе було поставлено два основних завдання: прийняття закону про поліцію та запровадження патрульної служби в місті Києві та інших містах. Та так само, як і у її співвітчизника Квіташвілі, поки що майже всі проекти та ініціативи Згуладзе на стадії процесу. За 100 днів їй вдалося лише оголосити конкурс для інструкторів з підготовки співробітників патрульної служби. Також Згуладзе запевнила, що всіх, хто пройде відбір, будуть вчити тактиці інструктори зі США. Поки такий курс провели тільки для перших 27 щасливчиків.

На міністрів-іноземців – як фахівців високого класу – керівники держави покладають велику надію і відповідальність. Ті ж в свою чергу обіцяють працювати в Україні стільки, скільки потрібно.


ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: