100 днів «Опоблоку» в Раді, або Як повернути електорат за будь-яку ціну (відео)

Читать на русском

«Опозиційний блок» чудово опанував науку професійного опозиціонерства, головний принцип якої: що б не робила коаліція – заперечуй усе.

Такого висновку дійшло «Слово і Діло», аналізуючи обіцянки депутатів від «Опозиційного блоку», які вони дали протягом перших 3-х з гаком місяців роботи в парламенті.

Заперечення справді стало лейтмотивом роботи народних обранців «Опоблоку». Критикувати роботу коаліції, а особливо уряду – вочевидь у цьому побачили своє головне завдання в парламенті нардепи під головуванням Бойка і Вілкула. Причому, судячи з усього, найбільше невдоволення у них викликав проект Державного бюджету на 2015 рік: услід за лідерами, своє небажання голосувати за нього публічно висловили ще 5 депутатів (Нестор Шуфрич, Михайло Папієв, Юрій Павленко, Юрій Мірошниченко та Микола Скорик) – і цьому рішенню не зрадили.

У свою чергу, від інших депутатів фракції лунали заяви про створення «тіньового уряду», «альтернативної програми дій Кабміну», внесення змін до Держбюджету та Податкового Кодексу (жодна з обіцянок поки не виконана), а Вадим Рабінович навіть пообіцяв, що в разі відставки уряду «Опозиційний блок» за півроку наведе лад в економіці. Справедливості заради відзначимо, «екс-регіоналам» в нинішньому складі парламенту є в кого повчитися, як перетворювати головний кошторис країни на інструмент піару...

Природно, що питанням, яке найбільше цікавило депутатів «Опозиційного блоку», була соціальна сфера: саме за урізання соціальних статей опозиціонери здебільшого й шантажували уряд Яценюка, і навіть встигли звернутися до Конституційного суду для оскарження скорочення соцвиплат для населення. Ця обіцянка Наталі Королевської стала одним з небагатьох виконаних зобов'язань депутатів «Опоблоку» у цій сфері. Більшість поки що перебувають у процесі виконання, а деякі – як-от обіцянка Вілкула про виділення допомоги постраждалому від обстрілів Маріуполю – уже отримали статус невиконаних.

До речі питання створення робочої групи парламенту для розслідування терактів в Україні (також ініційоване Вілкулом), поки що «зависло у повітрі». А от збільшення чисельності Збройних сил викликало в екс-регіоналів дивовижну єдність: слідуючи напряму «проти всіх» нардепи фракції підтримали думку Нестора Шуфрича і не стали голосувати за це рішення.

«Опозиціонерів» також обурили законодавчі ініціативи влади щодо інформаційного простору та роботи ЗМІ. При цьому, не зраджуючи партійним принципам, ті ж самі «палкі поборники» демократії і свободи слова загалом провалили голосування за постанову щодо звільнення Савченко та призначення Шокіна. Чи не тому, що більшість проголосувала «за»?..

Разом з тим, нардеп від фракції Нестор Шуфрич пообіцяв що «Опозиційний блок» обов'язково підтримає відставку Гонтарєвої, а Вадим Рабінович навіть «пригрозив» звільненням спікера Гройсмана, якщо той порушуватиме регламент роботи Ради.

Цікаво, що окрім питань державної важливості не забули новоспечені опозиціонери й про питання спорту. Щоправда, йдеться лише про Нестора Шуфрича та його футбольний клуб. 2 березня він пообіцяв, що ужгородська «Говерла» не припинить свого існування, але якщо футболісти не погодяться на зменшення зарплатні – грати в команді не будуть.

Попри всі перипетії, робота Верховної Ради VIII скликання триває, а отже «Слово і Діло» й надалі слідкуватиме за тим, чи дотримуються народні обранці своїх обіцянок у стінах будівлі під куполом.


ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: