Чого досягла Верховна Рада України за 100 днів роботи?

Читать на русском

Минулого четверга, 5 березня, система народного контролю «Слово і Діло» провела експертну дискусію на тему «100 днів роботи Верховної Ради України VIII скликання».

Так, більшість експертів оцінює роботу українського парламенту негативно. Але, які саме оцінки дають фахівці – політологи, журналісти, політичні експерти – у бліц-огляді від «Слова і Діла».

Політолог Олександра Решмеділова

«Ця коаліція не хотіла робити «капітальний ремонт» країни, тільки «косметичний». Коаліційна угода – не містить конкретики. За 100 днів роботи парламенту було спрямовано 443 законодавчих акти на виконання угоди. Якщо проаналізувати наскільки ефективно приймалися законопроекти, можна побачити, що це на рівні 54-70%. Проте, результативність угоди – є тільки візуальної. У більшості випадків депутати пропонують фрагментарні, «косметичні» правки до законодавствою. За 100 дні було багато законопроектів, але не має тих, що ефективно працюють. Ці законопроекти є суто «декларативними».

Політтехнолог Тарас Загородній

«Цей парламент добрий тим, що готовий голосувати за антіпопулістські закони. Фактично якість законодавчої роботи залежить від того, яка якість роботи виконавчої влади. Якщо уряд нічого доброго не робить, то і парламент не може нічого робити. Адекватні економічні рішення приймаються. Механізм зі скрипом, але працює і немає протистояння».

Політтехнолог Дмитро Раїмов

«У 5 річній перспективі важливо, щоб ця Верховна Рада переобралася, щоб в парламент увійшли представники південного сходу. В Україні немає опозиції і це проблема українського парламентаризму. Є «Опозиційний блок», але він не є опозицією. Причина – немає своїх законопроектів, вони ніяк не контролюють владу. Немає комітетів і тиску на комітети, немає якогось вуличного активу під Радою. Крім того, в парламенті немає лівих сил, хоча є соціальний запит».

Директор дослідницьких програм Міжнародного інформаційно-аналітичного центру «Росія – Україна» Олександр Федута

«У той момент, коли бойова фаза АТО закінчиться, далі постане питання як проводити вибори на території, де їх не було. І це буде найстаршнышим випробуванням. Тому що, та деяка кількість депутатів обрана там, може стати приводом для розпуску Верховної Ради. Тому що прийдуть люди, що пройшли війну з іншого боку».

Інші ж експерти також не оптимічтичні у своїх оцінках щодо 100 днів роботи Верховної Ради України VIII скликання.

Так український політолог Кость Бондаренко в ексклюзивному коментарі «Слову і Ділу» розповів, що від офіційного розколу коаліцію в парламенті стримує тільки те, що Україна залежить від рішення МВФ щодо надання коштів.

А от на думку українського політика Олеся Донія, нинішній парламент, незважаючи на те, що вже долучено і комбатів, і військових, і представників громадськості, все одно працював за підходами своїх попередників і витратив цей час даремно.

У той же час, на думку українського політичного оглядача Ярослава Юрчишина, Верховна Рада несе відповідальність за зриви коаліційної угоди. На його думку, причина неефективної роботи парламенту в тому, що ми маємо дуже політичний, але малопрофесійний уряд.

Серед парламентарів, свій підсумок 100 днів роботи Верховної Ради України VIII скликання оприлюднив голова парламенту Володимир Гройсман.

Так, за підсумками роботи, спікер ВР звітує про проведення 33 пленарний засідань, в порівняні з 13 засіданнями у Раді попереднього скликання, 771 зареєстрований проект закону та 82 прийнятих законопроектів.

Крім того, журналісти «Слова і Діла» проаналізували перші 100 днів діяльності Верховної Ради України 8-го скликання і проілюстрували, що встигли наобіцяти українцям народні обранці за цей період.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: