Аналітик: Армія ЄС – це геополітична фантазія

Читать на русском

Створення армії ЄС – конкурентний проект, але він є нездійсненним і нераціональним, як в економічному, так і у військовому сенсі.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний аналітик Інституту Євроатлантичного співробітництва, коментуючи повідомлення про створення європейської армії.

«Створення європейської армії – це фантазія. Активізувалася ця ідея через російську агресію в Україні, відчуття небезпеки в країнах Балтії. Все це посилює в Європі тему російської, зовнішньої загрози і тому виникають різні ідеї, як цьому протистояти. Але армія ЄС – це геополітична фантазія, оскільки реальністю в Європі є НАТО, яке займається питаннями безпеки та миру протягом 60-ти років. Дублювати функцію НАТО іншим органом не зовсім раціонально і з точки зору економіки, і з точки зору військової», – розповідає аналітик.

На його переконання, максимум, що можна створити, це окремі підрозділи Європейського Союзу, які б займалися спільними справами, на зразок швидкого реагування.

«Всі функції вже запущені в рамках Альянсу. Абсолютна більшість членів ЄС є одночасно членами НАТО і тому витрати на оборону – це будуть лише національні витрати. Крім того, уряд не захоче передавати частину фактично суверенітету якомусь органу, який буде в Брюсселі чи ЄС. Формула НАТО, де делегуються такі рішення, влаштовує учасників Альянсу, тому думаю, що розмови про єдину європейську армію – це розмови євроізольованих осіб у сенсі політичної єдності. Це конкурентний проект, гіпотетичний, але він не може бути втілений. Йому протистоїть ідея, яка вже втілена та функціонує протягом десятиліть – НАТО», – пояснює Володимир Горбач.

Підсумовуючи, спеціаліст підкреслив два основні фактори, які блокують ініціативу створення армії ЄС: НАТО, тому що функції оборони записано в Лісабонській угоді. Другий – жодна з країн не дозволить іншій втручатися у власні інтереси, особливо якщо є арсенал зброї, доступ до неї не захочуть розширювати.

Відомо, що Голова МЗС Польщі Гжегож Схетина вважає, що ідея створення спільної європейської армії є дуже ризикованою.

Проте міністр оборони Німеччини Урсула фон дер Ляйен заявила, що створення загальноєвропейської армії допоможе укріпити безпекову політику Євросоюзу. Ініціативу також підтримав президент Фінляндії Саулі Нііністе та міністр оборони країни Карл Хаглунд.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: