Абромавичус нічим не відрізняється від українських чиновників – політолог

Читать на русском

Абромавичус не зміг протидіяти корумпованій українській економіці, тому його час на посаді має добігти кінця.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Олександр Дем'янчук, оцінюючи ефективність виконаної роботи міністром економічного розвитку і торгівлі України за перші 100 днів роботи в українському уряді.

«Мінекономіки скоріше займається тим, що виділяє ділянки, які будуть приносити більше доходів. Ситуація зараз дуже складна, але сказати, що іноземець в уряді відрізнився чимось від українських чиновників, складно. Очевидно, що Абромавичус не може протидіяти українській корумпованій системі. Можна до певної міри виправдати ситуацію війною, але не в даному випадку, тому є деякі припущення, що цей уряд буде ще недовго перебувати при владі», – розповідає політолог.

В нинішній урядовій системі очікувати адекватних кадрових призначень не варто. Абромавичус підтвердив той факт, що іноземець чи українець на посаді – різниці немає.

«Міністерство економіки взагалі зараз жодних реформ не проводило. Підняття тарифів, цін, введення нових податків не можна вважати реформою, яка змінює життя на краще. Крім того, свої безпосередні функції Міністерство не виконує. Найпростіше питання – який курс закладено в Держбюджет, але об'єктивний, а не загальні цифри», – вважає експерт

Водночас економічний експерт Василь Юрчишин нагадує, що від Абромавичуса була заява про приватизацію.

«Зараз приватизація – рятівне коло для уряду, але проводити приватизацію більш збитково. Приватизація – це розподіл коштів, який нічого для звичайних людей не дасть. Гадаю, що Абромавичус не розуміє, що робити з українською економікою. Він не працював в держустановах України, погано розуміє, що таке українська економіка, які позитиви, проблеми. В Міністерстві економіки має бути людина, яка хоча би 10 років працювала в цьому ж огргані та знає, як функціонує система», – переконаний економіст.

Підсумовуючи, він зазначив, що поки не буде єдиного лідера в державі, в уряді не буде результативної роботи.

Нагадаємо, міністром економічного розвитку і торгівлі в новому Кабміні став Айварас Абромавичус. Він пройшов до складу уряду за квотою «Блоку Петра Порошенка».

Раніше Президент Петро Порошенко підписав укази про надання українського громадянства кандидатам на міністерські крісла Олександру Квіташвілі, Айварасу Абромавичусу та Наталії Яресько.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: