Банківська система України на межі розвалу – економіст

Читать на русском

Рівень проблемних кредитів зріс до рекордного рівня, а банки, на які МВФ переклав навантаження по валютних кредитах, не можуть вирішити цю проблему.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Комітету економістів України Андрій Новак, коментуючи повідомлення, що НБУ заборонив реструктуризацію валютних кредитів.

«Те, на чому наполіг МВФ доведеться виконувати, оскільки це передбачено Меморандумом, в якому Україна просить надати $ 17,5 млрд, тому за їх вимогою реструктуризації валютних кредитів не буде. Крім того, рівень проблемних кредитів зріс до рекордного рівня. За оцінкою МВФ, конвертація валютних іпотечних кредитів у гривню може призвести до втрат банківською системою близько 1% ВВП, що становить близько 16 – 17 млрд грн. Тобто це збільшення ризику розвалу банківської системи і в України зараз є така загроза й без цього. А єдине, що вимагають і що цікавить інвесторів – збалансований Держбюджет і платіжний баланс», – пояснює економіст.

У зв'язку з тим, що МВФ проти реструктуризації валютних кредитів залишається єдиний можливий варіант вирішення проблеми, це розділити ризики на трьох суб'єктів: позичальник, комерційний банк та держава.

«За великим рахунком, це рішення прийняте лише для того, щоб таким чином застрахувати себе від ризиків. А саме, щоб Державний бюджет був платоспроможний, щоб повернути їхні кредити з відповідними відсотками. Як би там не було, залежні ми від МВФ чи ні, але кожен уряд в першу чергу має діяти на користь своєї держави і відстоювати свої інтереси, а не слухняно йти на всі вимоги МВФ», – вважає Новак.

Нагадаємо, як повідомлялося у грудні, НБУ запропонував банкам і позичальникам меморандум про реструктуризацію валютних іпотечних кредитів.

11 лютого в ході виступу у Верховній Раді голова НБУ Валерія Гонтарєва заявила про те, що вже 13 комерційних банків підписали меморандум про реструктуризацію валютних кредитів.

Слід зазначити, що змінюють схему нарахування відсотків наступні банки: «Укрсоцбанк», «OTП Банк», «Райффайзен Банк Аваль», «УкрСиббанк».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: