Після смерті Нємцова російські опозиціонери будуть мовчати – експерт

Читать на русском

Зараз російська опозиція буде мовчати, тому що вона не рівна режиму Путіна. Змінити щось можна лише під час виборів.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор дослідницьких програм Міжнародного інформаційно-аналітичного центру «Росія – Україна» Олександр Федута, коментуючи чи варто очікувати активізації російської опозиції.

«Активізація опозиції з'являється тоді, коли є хоча б якась надія щось змінити. Зараз такої надії немає. Я гадаю, якщо щось і можливо, то лише ближче до парламентських виборів, коли з'явиться шанс на потрапляння в Думу хоча б однієї, можливо, об'єднаної опозиційної сили. Зараз, на жаль, російська опозиція знаходится за межами парламенту і відчуває себе маргіналами. Рівною парламентським партіям опозиція стає лише під час виборів», – пояснює Федута.

За його словами, може відбуватись безліч маршів, але Росія – це не Україна. В будь-якому випадку Москві для того, щоб вийшло стільки людей, скільки на «Революцію Гідності», потрібно хоча б 1,5 мільйона людей.

«Як би не називала опозиція свої марші – «марш проти диктатури», чи інакше – люди виходять не за лозунги, а для того, щоб змінити щось. Зараз змінити щось неможливо», – вважає Олександр Федута.

Водночас екс-міністр закордонних справ України Володимир Огризко впевнений, що вибори в Росії нічого не змінять.

«Я не вірю, що вибори в Росії щось змінять. Путін залишиться у владі. Навіть останнє опитування громадської думки в Москві показує, що росіяни повністю заражені ідеологією, шовінізмом та ідеями Путіна. Вони не розуміють де «чорне», а де «біле». Крім того, російській опозиції дали зрозуміти, що їх очікує, якщо будуть протести проти влади», – переконаний Огризко.

Нагадаємо, Нємцова застрелили в центрі Москви пізно ввечері 27 лютого. За словами очевидців, в нього вистрілили, щонайменше, чотири рази.

Відомий шахіст і приятель Нємцова Гаррі Каспаров заявив, що Нємцов готував нову аналітичну доповідь, присвячену участі режиму Путіна у війні в Україні, щоб довести «чергову брехню Кремля».

На наступний день після вбивства Слідчий комітет Росії заявив, що розглядає кілька версій вбивства Бориса Нємцова: з метою провокації для дестабілізації політичної обстановки, ісламсько-екстремістську версію, а також пов'язану з внутрішньоукраїнськими подіями. На даний момент підозрюваних у злочині не знайшли.


ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: