«Радикальна партія» і її 100 днів у ВР: скандали, інтриги, розслідування (відео)

Читать на русском

Протягом своїх перших 100 днів у парламенті «Радикальна партія Олега Ляшка» цілком виправдала свою назву та ідеологію – принаймні, такого висновку можна дійти, проаналізувавши обіцянки її депутатів.

Вивчивши діяльність фракції Ляшка у парламенті, «Слово і Діло» констатує: лейтмотивом заяв її депутатів стали заборони і відставки. Так, лідер партії Олег Ляшко заявив про необхідність розпуску фракції «Опозиційного блоку», відставки голови Нацбанку Валерії Гонтарєвої та недопущення до зали засідань екс-комбата «Айдару» Сергія Мельничука.

До слова, про заборону та вигнання зі стін парламенту «Партії Регіонів» (партійці якої нині склали «кістяк» «Опоблоку») Ляшко говорить уже не вперше, однак домогтися свого головному «радикалу» країни поки не вдалося. Власне, як і у випадку з Гонтарєвою: Ляшко пообіцяв, що фракція не голосуватиме жодного законопроекту, доки вона не буде відправлена у відставку, однак поки що Гонтарєва продовжує обіймати свою посаду, а депутати «РПЛ» – вправно натискати кнопки для голосування. Ну а вчорашнє «силове протистояння» Ляшка та Мельничука таки схилило шальки терезів на користь першого: як відомо, у середу в Раді ухвалили рішення усунути комбата від голосування на 5 засідань.

Втім, забороняти й вимагати відставки – «коник» не тільки самого Ляшка, але й окремих його однопартійців. Так, 9 січня Ігор Мосійчук заявив про намір зареєструвати у ВР проект постанови про заборону політичної партії «Родіна» Ігоря Маркова – і свого слова дотримав. А інший партієць, Юрій Чижмарь, заявив, що в другому читанні закон про скасування депутатської та суддівської недоторканості не пройде. І це при тому, що і Ляшко, і ряд інших членів «РПЛ» заявили, що партія у повному складі проголосує за це рішення.

Чим іще запам'яталися перші місяці роботи «Радикальної партії», то це боротьбою з олігархами. І йдеться не лише про «ідеологічне протистояння» Ляшка особисто з губернатором Дніпропетровщини Ігорем Коломойським. 22 грудня лідер фракції назвав запропонований урядом Державний бюджет таким, що «захищає інтереси олігархів» та заявив, що партія не голосуватиме за нього. Щоправда, після прийняття правок, «Радикальна партія» за бюджет все ж таки проголосувала. А третій номер списку партії Віктор Галасюк взагалі запропонував прийняти спеціальний закон, що сприяв би «деолігархізації» українського суспільства.

Не обійшли увагою партійці «Радикальної партії» й питання оборони й національної безпеки. Ігор Мосійчук, зокрема, заявив, що фракція ставитиме на розгляд парламенту питання про відповідність командирів АТО (щоправда, своєї обіцянки не виконав) та пообіцяв не голосувати за введення в Україну миротворчих військ. Лідер партії Олег Ляшко пішов іще далі і дав обіцянку ініціювати відставку керівників усього силового блоку.

Ще 3 обіцянки депутатів «РПЛ», зареєстрованих «Словом і Ділом», стосуються питань розвитку промисловості. Так, Галасюк пообіцяв, що стимулюватиме розвиток індустріальних парків в Україні, Мосійчук – що поверне у державну власність Запорізький алюмінієвий завод, а Ляшко – що забезпечить роботу Дніпропетровського «Південмашу», робота якого завмерла через відсутність оборонних замовлень з Росії.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: