Парламентська поліція не зупинить олігархів – експерт

Читать на русском

Для створення парламентської поліції потрібні додаткові заходи. Наприклад, скасування недоторканності.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт Центру політичних студій та аналітики Гліб Каневський, коментуючи заяву про створення спеціальної поліції для розслідування бійок в Раді.

«В парламенті є олігархічні антиукраїнські утворення, які є деструктивними й ведуть між собою популістичні баталії. Парламент – це законодавчий орган, а не сцена для розігрування вистав, а депутати – це слуги народу, а не шоумени. На жаль, в цьому парламенті, як і в попередньому, ця тенденція збереглася. Але від таких заяв, які зробив Гройсман, про створення парламентської поліції, ефект більше психологічний та інформаційний, аніж реальний. Не думаю, що з цього може вийти щось серйозне. Парламентська поліція – це питання скасування недоторканності в першу чергу і для створення подібної структури необхідні додаткові заходи», – розповідає експерт.

За його словами, ця ініціатива звучить ще з 2012 року, але вона не зупинить олігархічні структури.

«Заява Гройсмана – це символічне покарання, що, можливо, на майбутнє матиме ефект для депутатів, які втратять контроль над собою і захочуть під куполом парламенту вияснити стосунки зі своїми колегами. Вони хоча би, якщо і будуть битися, то не перед телекамерами», – аналізує Каневський.

Врешті-решт, якщо відмежуватися від бійок та популізму парламентарів, є два досягнення, які зробила коаліція. Перше – це зняття недоторканності з суддів Печерського суду. Другий момент – звільнення генпрокурора Віталія Яреми.

Водночас політолог Вячеслав Дехтієвський вважає, що за бійкою між Ляшком та Мельничуком криється зовсім інша причина.

«Ця бійка була зроблена для того, аби зірвати голосування за звільнення суддів. Тому що навряд чи про наміри Мельничука перейти в іншу фракцію Ляшко не здогадувся», – підсумував він.

Нагадаємо, раніше народний депутат України Олег Ляшко запевнив, що фракція «Радикальної партії»  у повному складі проголосує за скасування депутатської та суддівської недоторканності.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: