100 днів влади: парламент ігнорує коаліційну угоду – експерт

Читать на русском

Верховна рада несе відповідальність за зриви коаліційної угоди. Причина неефективної роботи парламенту в тому, що ми маємо дуже політичний, але малопрофесійний уряд.

Таку думку в ексклюзивному коментарі «Слову і Ділу» висловив український політичний оглядач Ярослав Юрчишин.

«Зараз казати про точні показники виконання КУ дещо зарано, але можна чітко зазначити, що про коаліційну угоду переважна більшість фракцій згадує дуже рідко і лише тоді, коли потрібно обґрунтувати внутрішньо-політичну позицію. Системної прив'язки до коаліційної угоди немає», – розповідає експерт.

Суттєві зрушення виконання КУ можна провести лише по декількох напрямках:

  • Антикорупція (виконано умову про більш прозорий та ефективний метод обрання голови Антикорупційного бюро);
  • Виконаною є вимога про свободу слова та національну комісію з питань моралі (покладено початок роботи над вдосконаленням питань про суспільне мовлення);
  • Позитивні зрушення у сфері стимулювання енергомодернізації.

В той же час невиконанння коаліційної угоди можна виділити в напрямках судової реформи, тому що у КУ чітко написано про зменшення залежності суддів.

«Що ж вирішує коаліція? Судова реформа, запропонована АП й підтримана коаліцією, надає додаткові можливості для політичного впливу Президента, як, зокрема, можливість ліквідації судів та переведення суддів. 

Тому ефективність ВР у напрямку виконання КУ достатньо невисока і навіть в тих випадкахах, де вона виконується, є переважно моментом особистого геройства. 

Для прикладу, законопроект №0949 «Про відкритість використання публічних коштів», коли за ініціативою Парубія рішення щодо закону переноситься на початок порядку денного», – аналізує спеціаліст.

В той же час реформа виборчого законодавства настільки вибивається з графіку, що є ризик того, що вибори в жовтні можуть відбутися за діючою змішаною виборчою системою, яка повністю себе дискредитувала.

Нагадаємо, 21 листопада представники п'яти політичних сил – «Блоку Петра Порошенка», «Народного фронту», «Самопомочі», «Радикальної партії Ляшка» та «Батьківщини» – підписали проект тексту коаліційної угоди. Як відомо, було два варіанти коаліційної угоди (від «Народного фронту» та «БПП»). Президенту України не сподобався варіант від «НФ».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: