Коаліція розпадеться після траншу МВФ – політолог

Читать на русском

Зараз те, що Україна залежить від рішення МВФ щодо надання коштів, стримує коаліцію від офіційного розколу, але вже в квітні ситуація може змінитися.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив український політолог Кость Бондаренко, коментуючи роботу коаліції у зв'язку з наближенням 100 днів роботи ВРУ та загрозу розколу.

«Коаліційна угода для коаліції більшою мірою залишилася декларацією на папері. Більшість законів, які приймалися, були популістськими, а інша частина – або в процесі виконання, або прийнята під чиїмось тиском. Дуже важко оцінювати виконання коаліційної угоди парламентаріями, оскільки реально, як кажуть, це була «розкачка». Але сумніваюся, що буде час у цього парламенту зробити щось далі. Суперечності у коаліції суттєві і з самого початку була ймовірність, що цей парламент не витримає й півтерміну», – розповідає політолог.

За його словами, зараз коаліцію хоч якось утримує від офіційного розколу фактор отримання кредиту від МВФ, але після – вона розпадеться.

«Після отримання від МВФ коштів, скоріше за все, буде переформатування коаліції, зміни в складі Кабінету Міністрів. Якщо припустити, що кредит ми отримаємо в березні, то коаліція проіснує до квітня», – вважає експерт.

Нагадаємо, що 27 листопада 2014 року в Верховній Раді VIII скликання створена нова коаліція «Європейська Україна», до якої увійшли п'ять політичних сил

Проте останнім часом все частіше говорять про розкол в коаліції. Так, після обрання генпрокурором Віктора Шокіна частина депутатів від коаліції звинувачує Петра Порошенка у змові з «Опозиційним блоком».

В свою чергу, Президент незадоволений роботою уряду і провів переговори з фракціями, на яких погодив відставку Яценюка і всього Кабінету Міністрів уже на наступному пленарному засіданні Верховної Ради.

При цьому, лише за вчора в парламенті сталося чотири бійки, а нардеп Ігор Мосійчук заявив, що якщо Ляшка вб'ють, відповідальність за це нестиме Порошенко.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: