В Україні масово закривають банки – експерт

Читать на русском

Голова правління Нацбанку на даний момент взагалі немає юридичного права для прийняття рішень про ліквідацію через відкриту кримінальну справу.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив керуючий партнер компанії «Фінансова студія», експерт з кредитних ризиків Асоціації ЕМА Євген Невмержицький, коментуючи ситуацію з ліквідацією банківських установ та її наслідки, та розповів, як можна уникнути закриття банків.

«Стосовно ліквідації «Дельта Банку» – цей банк є четвертим у класифікації Нацбанку і є дуже великим системним банком з розгалуженою мережою філій та мільйоном вкладників. На банківську систему це великий тягар і відомий «ефект доміно» може викликати не тільки банк такого рівня, але й набагато менший. Зараз так званим фільтруванням банків нанесено шкоду, тому що повністю ігноруються інтереси вкладників. Фонд гарантування вкладів не може виконати тих зобов'язань, навіть в рамках правил щодо відшкодування за рахунок Фонду», – розповідає Невмержицький.

За його словами, якщо банк просто ліквідується, то саме прямі збитки – величезні. Ліквідатор проводить роботу з інвентаризації активів і пасивів банку-банкрута, через список позичальників і вкладників. Протягом 20 днів ці списки мають надійти до Фонду гарантування вкладів, який передає своєму банку-агенту повноваження розрахуватися з вкладниками.

«Проте навіть якщо уявити неймовірне, що Фонд виконав перед вкладниками всі забов'язання, то в банківську систему ці кошти вже ніколи не повернуться. Крім того, це в принципі є порушенням законодавства та Конституції. Оскільки саме регулятор допустив те, що неплатоспроможний банк мав право утримувати далі депозити. Зараз різко ліквідовувати банк – це десятки мільярдів збитків та руйнування банківської системи взагалі», – вважає експерт.

Підсумовуючи, він наголосив, що є інше вирішення проблеми, аніж ліквідація. По-перше, націоналізувати банк. По-друге, прийняти  рішення про злиття установ. Голова Нацбанку втратила законні підстави приймати якісь рішення, у зв'язку з  відкриттям на неї кримінальної справи.

Водночас банківський експерт Дмитро Яблоновський впевнений, що у Нацбанка була можливість не ліквідовувати багато банків, але МВФ заборонив підтримувати банки, які у загальних активах або депозитах системи мають менше 2%.

«Діями НБУ зараз управляє МВФ, тому Нацбанк просто виконавець того, що диктується з Заходу. Так само, як і Фондом гарантування вкладів управляє Захід. Тому вибору іншого не було», – пояснив Яблоновський.

Нагадаємо, що «Кредитпромбанк» і «Омега Банк» були куплені Лагуном в 2013 році для зростання банку «Дельта». Ці банки стали восьмою, дев'ятою і десятою установами, які були закриті з початку 2015 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: