100 днів парламенту: успіхи і провали – експерти

Читать на русском

Система народного контролю «Слово і Діло» опитала політичних експертів, наскільки ефективною була діяльність Верховної Ради України в підсумку 100 днів роботи.

Голова корпорації стратегічного консалтингу «Гардаріка», політолог Констянтин Матвієнко зазначає, що парламент не пройшов випробування постмайданних очікувань.

«Якщо починати з самого початку то відсутній навіть документ регіонального тексту. Нас цікавить документ з мокрими печатками. Такого ми не бачили. Коаліційна угода – це «фількіна грамота» для парламенту й не має нічого спільного з їх діяльністю. Тому не дивно, що й діяльність парламенту була ніякою. Бюджетний процес був невдалим і дуже повільним, люстрації ніякої не відбулось, тому що звільнення одного чи двох міністрів і їх заміна своїми соратниками – це не очищення влади. Ситуація з Генпрокуратурою, коли парламент навіть не здатний закликати до відповідальності голову Нацбанку. Довіри до парламенту не було всю історію його існування», – розповідає Матвієнко.

Водночас політолог Петро Олещук визначальної ефективності від парламенту не помічає.

«Провали пов'язані з тим, що дуже довго формувалась коаліція, відбувалось затягування часу, популізм зіграв свою роль за допомогою ряду фракцій: «Радикальної партії», «Батьківщини». Були блокування рішень, бійки. В цілому перші сто днів роботи і всі рішення були продиктовані вимогами МВФ: Бюджет, підвищення тарифів, вільний курс. Ряд рішень взагалі не ухвалювались. Стосовно позитивних моментів, то вони були теж прийняті під тиском, але вже суспільства. Гадаю, цей парламент перехідний від минулого до парламенту нової якості», – вважає Олещук.

Крім того, політичний експерт Олександр Палій зазначає, що проблема в тому, що немає лідера та консолідованої реформаторської ініціативи.

«Має бути орієнтація на встановлення системності та прозорості дій влади. Зараз вона відсутня. Має бути чітка позиція керівництва, якої теж не має. Так, позитив у тому, що від дефолту країну уряд Яценюка все ж таки втримав, але ціною виживання населення», – переконаний Палій.

Серед успіхів парламенту за 100 днів роботи експерти вцілому виокремлюють наступні аспекти:

У політичному секторі: ліквідація КПУ, поява нових людей у ВРУ

В економічному секторі: відкриття для українських товарів ринку ЄС, співпраця з МВФ та відкриття кредитної програми для України, скорочення заборгованості по НДС.

Для боротьби з корупцією важливо, що розпочато процес з Антикорупційним бюро.

Невдачі парламенту:

В політичних рішеннях: безсистемність, популізм, відсутність реальних реформ для боротьби з кнопкодавством, невдала кадрова політика та призначення на керівні посади «своїх» людей.

В економічному секторі: відхід іноземного капіталу з України, рішення Нацбанку, погіршення бізнес-клімату, введення нових акцизів та податків, непрозорість в бюджетному процесі, підвищення цін та тарифів.

Депутатами політичних сил-членів коаліції було запропоновано 443 законопроекти, спрямовані в тій чи іншій мірі на виконання коаліційної угоди.

«Блок Петра Порошенка» запропонував 388 законопроектів, з яких 224 стосуються угоди;
«Народний фронт» – 159/263;
«Самопоміч» – 62/100;
«Радикальна Партія Олега Ляшка» – 62 /89;                                                        «Батьківщина» – 81/150.

Нагадаємо, що коаліційну угоду було затверджено 21 листопада 2014 року. Документ передбачає скасування депутатської недоторканності, скасування рішення про позаблоковий статус України, проведення судової та бюджетної реформ.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: