100 днів роботи парламенту: чи варто чекати відставки уряду Яценюка?

Читать на русском

Сьогодні в стінах Верховної Ради очікуються гострі дискусії. На позачерговому пленарному засіданні парламенту разом із поправками до Держбюджету на 2015 рік розглядатиметься одразу кілька законопроектів, які призведуть до ще дужчого затягування пасків для українців. Інтрига полягає у тому, що без прийняття поправок до бюджету, Україна може так і не отримати довгоочікуваний кредит від Міжнародного валютного фонду, що стовідсотково призведе до оголошення дефолту вже в березні цього року. Тож, пам’ятаючи про сумний досвід із прийняттям бюджету-2015, засідання ВР може тривати всю ніч.

Ще однією ключовою подією дня в парламенті може стати порушення питання про відставку уряду Арсенія Яценюка. Саме на цьому тижні Верховна Рада 8-го скликання вже може підбивати перші підсумки за 100-денний період своєї роботи. І саме сьогоднішні голосування покажуть, наскільки міцною є коаліція, і як триватиме внутрішня конкуренція між двома основними партнерами – фракціями «Народного фронту» та Блоку Петра Порошенка.

Спираючись на аналіз поправок до бюджету-2015, які уряд пропонує ухвалити Верховній Раді, виникає враження про неможливість їх виконання. Враховуючи, що й без змін, рекомендованих МВФ, нинішні показники Держбюджету й так виглядають вкрай оптимістичними, неможливо не поставити логічне запитання - на що розраховує пан Яценюк?

Як завжди, українців пограбують двічі: спочатку стрімкою девальвацією національної валюти, а потім – швидким зростанням цін. При цьому, згідно із запропонованих поправок до основного кошторису країни, збільшити пропонується і доходи, і витрати, і держборг, і дефіцит, і основні економічні показники – ВВП, рівень інфляції та курс гривні.

Все це уряд пропонує затвердити в нових поправках до бюджету. Так, курс гривні закладається на рівні 21,7 грн./дол. (був 17 грн.), інфляція – на рівні 26% (ще наприкінці грудня цей показник розраховувався на рівні 13%). Планується збільшити дефіцит бюджету до 4,6% ВВП, збільшити видатки на обслуговування державного зовнішнього боргу, виділити 12,5 млрд грн.. на надання пільг та субсидій малозабезпеченим верствам населення, і тут таки ж – збільшити на 22 млрд. грн.. доходи держбюджету за рахунок додаткових надходжень від ПДВ. Останню поправку, на думку урядовців, можливо здійснити в цьому році за рахунок спрощення ведення бізнесу – погодьтеся, звучить не надто переконливо. Крім того, парламент, за задумом урядовців, має піти на ряд вкрай непопулярних заходів – таких як, наприклад, зменшення на 15% нарахування пенсій працюючим пенсіонерам.

Як не парадоксально, але дії НБУ та Кабміну щодо девальвації та інфляційних очікувань з часом набувають схожих рис. Поки Нацбанк ніяк не міг вплинути на швидке знецінення гривні, уряд так само не зміг (або зробив вигляд, що не зміг) вплинути на швидке зростання цін. Таким чином, не виключено, що саме за рахунок інфляції уряд намагатиметься «закрити дірки» із надходженнями до бюджету. Адже, чим дорожче українці купуватимуть продукти в магазинах, тим більше держава отримає прибутків у вигляді того ж самого ПДВ.

Поправки до бюджету вже викликали шквал емоцій серед нардепів. Цілком закономірно на них відреагували представники двох фракцій-учасниць коаліційної угоди – «Радикальної партії» та «Батьківщини». «У тому вигляді, в якому зміни до бюджету є зараз, наша фракція підтримувати не буде. Ми висунули низку пропозицій, комітети мають їх опрацювати й узгодити», – заявив член фракції Радикальної партії ІгорМосійчук. Лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко взагалі нещадно розкритикували поправки до бюджету, назвавши його «глибоко асоціальнимі непрофесійнимдокументом». За її підрахунками, дефіцит бюджету складатиме не 4,6%, як пропонує у своїх поправках уряд, а більше 11%. «Насправді, те що там пропонує країні уряд - це виправити ситуацію за рахунок нового підвищення податків, за рахунок скорочення пенсій,скорочення видатків на освіту. Ми не можемо підтримати такої стратегії розвитку країни», - не знехтувала можливістю покритикувати урядовий курс свого колишнього соратника Арсенія Яценюка пані Тимошенко.

Втім, навіть без голосів «Батьківщини» та Радикальної партії поправки до бюджету мають високі шанси бути прийнятими. «Джокером» у коаліційному пасьянсі може стати позиція народних депутатів від фракції «Самопомочі», які наголошують на необхідності внести зміни до поправок. Крім того, немає єдності й серед нардепів від БПП. Так, із критикою в бік уряду висловився народний депутат та радник Президента Микола Томенко. «Нарада у Верховній Раді з міністром фінансів продемонструвала, що запропонований урядом варіант бюджетних змін – на 90% є варіантом для чиновників МФВ чи самого уряду, але не для громадян України», – зазначив пан Томенко.

Однак більшість депутатів від пропрезидентської фракції в парламенті все-таки віддадуть свої голоси за урядові поправки до бюджету. Ключовий сигнал подав лідер фракції БПП Юрій Луценко, наголосивши, що на Раді коаліції було ухвалено рішення підтримати законопроект про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2015 рік» з урахуванням побажань фракцій коаліції.

Експерти наголошують на тому, що відставка уряду до отримання траншу МВФ навряд чи можлива. Крім того, затверджена на рік програма дій уряду фактично гарантує те, що Арсеній Яценюк зможе очолювати Кабмін щонайменше до кінця цього року. «Щодо відставки Яценюка, то в нього є страховка на всіх фронтах на другий рік прем'єрства, оскільки парламент затвердив програму уряду. Відповідно Верховна Рада не зможе висловити недовіру, як Кабміну, так і його керівнику. Згідно з Конституцією, Президент також не може його звільнити. Єдиний спосіб звільнення – добровільний. Всі розмови про відставку Яценюка – це спроба бажане видати за дійсне, але воно таким не буде. Принаймні зараз. Думаю, якої-небудь стратегії на майбутнє у Яценюка поки немає. Він спробує залишитися прем'єром», – вважає політолог Володимир Фесенко.

Зрештою, відставка уряду неминуче призведе до розколу коаліції, із усіма подальшими непередбачуваними наслідками для країни. Поки що заручником в цій ситуації є Президент і його фракція в парламенті: він не може суттєво вплинути на економічну політику уряду, а депутати від БПП вимушені постійно йти на поступки партнерам по коаліції, намагаючись зберегти єдність. Яскраве свідчення тому – мовчанка Президента з приводу нещодавніх критичних заяв пана Яценюка стосовно провальної політики голови Нацбанку Валерії Гонтарєвої. Вочевидь, у девальвації курсу гривні винні не тільки в НБУ, але й в уряді, проте Арсеній Петрович вдало використав ситуацію на свою користь, звинувативши в усіх бідах очільницю Нацбанку. А це автоматично вдаряє по рейтингах самого Петра Порошенка, адже Валерія Гонтарєва на посаді голови НБУ – президентська квота. «Яценюк та Порошенко, якого б протистояння між ними не було, все одно зараз на одному кораблі. Вони це розуміють і тонути серед океану не будуть. Поки що жодних кардинальних змін не буде. Ні розколу, ні дострокових виборів, ні особливих відставок. Стосовно коаліції, то це не потрібно нікому: ані фракціям, ані їхнім лідерам, ані населенню, ані інвесторам. Для Заходу це буде негативний сигнал для співпраці з українським урядом. Під загрозою буде й саме політичне майбутнє партії, яка спричинить розкол», - вважає політолог Віктор Небоженко.

В ситуації, що склалася, прем’єр-міністр не втрачає можливості для зайвого піару – так, про всяк випадок. Навіть жорсткі вимоги МВФ щодо поправок до Держбюджету-2015 пан Яценюк зміг використати на свою користь, застосувавши відомий політтехнологічний прийом «а могло бути й гірше». Так, під час своєї прес-конференції з нагоди року прем’єрства, він зазначив, що особисто переконав представників МВФ не підвищувати усім українцям пенсійний вік до 60 років. «Це була ключова вимога. Ми провели три місяці в розмовах. Нам вдалося переконати наших партнерів, що на даному етапі підвищення пенсійного віку на 5 років – не дасть ні економічного, ні соціального ефекту і політично буде використано росіянами, які будуть тут за невеликі гроші влаштовувати пікети. Кожен день під урядом, Верховною Радою, Адміністрацією Президента, щоб розкачувати ситуацію», - зазначив Прем’єр.

Вочевидь, таке політичне нахабство пана Яценюка буде покарано – в оточенні Президента подейкують, що після траншу МВФ всерйоз займуться відповідальністю уряду. Схоже на те, що українців найближчими місяцями очікує чергове загострення політичної конкуренції на тлі економічного занепаду та війни.

Олександр Радчук, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: