Політолог: Відставка Яценюка – найсильніший удар по позиціях Порошенка

Читать на русском

Зараз всі в тяжкому становищі, а наголошувати на неспроможності українського уряду – це лише допомога для Путіна.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор соціологічної служби «Український барометр» політолог Віктор Небоженко, коментуючи загрозу розколу коаліції, відставку Яценюка та можливі наслідки таких подій.

«Яценюк та Порошенко, якого б протистояння між ними не було, все одно зараз на одному кораблі. Вони це розуміють і тонути серед океану не будуть. Поки що жодних кардинальних змін не буде. Ні розколу, ні дострокових виборів, ні особливих відставок. Навіть Гонтарєва навряд чи буде звільнена. Хоча, насправді потрібно не засідання в Кабміні, потрібна надзвичайна зустріч генерального прокурора, голови Верховної Ради, Президента, прем'єр-міністра і голови Нацбанку для того, щоб вийти з якоюсь загальною пропозицією до країни. Стосовно коаліції, то це не потрібно нікому: ані фракціям, ані їхнім лідерам, ані населенню, ані інвесторам», – розповідає Небоженко.

Так, будуть серйозні протиріччя, можливо це призведе до того, що хтось вийде з коаліції, але в коаліції більше 300 депутатів і вихід однєї чи навіть двох фракцій суттєво не позначиться на її рішеннях.

«Але з іншого боку, для Заходу це буде негативний сигнал для співпраці з українським урядом. Під загрозою буде й саме політичне майбутнє партії, яка спричинить розкол», – пояснює він.

Щодо відставки Яценюка, то прем'єр-міністр пов'язаний з Порошенко одним ланцюгом. Це так звані постмайданні очікування.

«Будь-хто з них, хто зробить різкий крок, буде вважатися зрадником Майдану. Крім того, для Порошенка – це удар, як по Президенту, що не зміг на межі дефолту знайти спільну мову з прем'єром. Якщо Яценюк піде у відставку, Порошенко теж може не втриматись на посаді. Але якщо дивитися  реально, то під тиском Заходу жодних відставок такого масштабу не буде», – аналізує політолог.

Підсумовуючи, він наголосив, що зараз всі в тяжкому стані і не потрібно збирати приклади невдоволення, що доводять неспроможність влади, тому що тим самим ми допомагаємо Путіну.

Зазаначимо, що сьогодні позафракційний народний депутат Борислав Береза висловив пропозицію, щоб уряд щомісяця надсилав в парламент повний звіт про проведення реформ в Україні.

Напередодні керівник Європейського банку реконструкції та розвитку в країнах Східної Європи та Кавказу Франсіс Маліж попередив Україну, що у разі повільного проведення реформ, державу чекає фінансовий крах.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: