Три міністри оборони Президента Януковича

Читать на русском

До Дня Збройних Сил України проект «Слово і Діло» представляє порівняльну характеристику трьох міністрів оборони України, які керували відомством за час президентства Віктора Януковича – Михайла Єжеля, Дмитра Саламатіна та Павла Лебедєва. Найдовше на даній посаді перебував Михайло Єжель (майже 2 роки), а найменше – Дмитро Саламатін (10 місяців). Разом з тим, обидва політики не відзначились великою кількістю даних обіцянок, чого не скажеш про нинішнього голову оборонного відомства Павла Лебедєва.

Михайло Єжель (03.2010 - 02.2012 рр.)

Загальний рівень відповідальності Михайла Єжеля складає 50% - кількість виконаних та невиконаних ним обіцянок рівна.

Серед знакових виконаних обіцянок Михайла Єжеля можна відзначити запровадження безкоштовного харчування для військовослужбовці-контрактників, збільшення грошового утримання українських миротворців у 2 рази та скорочення Центрального апарату Міністерства оборони на 30%.

Серед невиконаних обіцянок колишнього міністра - систематична затримка видачі житла для військовослужбовців, відтермінування надсилання літака для боротьби з піратами в Аденській затоці, невиконання заяви з підвищення посадових окладів військовослужбовцям на 55% та незавершений ремонт підводного човна "Запоріжжя".

Дмитро Саламатін (02. - 12.2012 р.)

Рівень відповідальності Дмитра Саламатіна складає 55%, в нього 11 виконаних та 9 невиконаних обіцянок.

Серед важливих втілених ініціатив Дмитра Саламатіна є погашення заборгованості по зарплаті перед робітниками заводу ім. Малишева, виділення фінансування для відновлювальних робіт на підводному човні "Запоріжжя" та доведення середнього нальоту на одного льотчика до 40 годин.

Серед невиконаних обіцянок - знову ж таки затримки з надання житла для військовослужбовців, збільшення грошового забезпечення, залучення на озброєння літаків, 15 кораблів, нових радіолокаційних комплексів тощо.

Павло Лебедєв (12. 2012 р. - сьогодні)

Найбільшою кількістю обіцянок і, одночасно, найнижчим рівнем їх виконання відзначився нинішній міністр оборони Павло Лебедєв.

За один неповний рік свого перебування на посаді Павло Валентинович роздав 64 обіцянки, більшість з яких орієнтовані на далеку перспективу. Чотири обіцянки міністра отримали статус «Не виконано», і лише одна – «Виконано».

Таким чином, загальний рівень відповідальності міністра склав лише 2%.

«Ненаситність) Павла Валентиновича в роздачі обіцянок можна пояснити оголошенням перспектив реалізації реформи збройних сил, якою йому доводиться займатись.

Єдиною виконаною обіцянкою міністра є оприлюднення результатів розслідування щодо незаконного отримання посадовими особами Міністерства оборони житла, про що розповіли журналісти телеканалу «1+1» в програмі «Гроші». До речі, в результаті розслідування Лебєдєв таки скасував своє рішення про розподіл квартир у Києві посадовим особам (адміралу та старшому лейтенанту) Генерального штабу Збройних Сил України.

Показово, що за час перебування на посаді міністр не виконав чотири важливих обіцянки. Так, з жовтня місяця поточного року заробітна плата військовослужбовців мала б збільшитися, однак обіцяне підвищення не здійснили. Наступні невиконані обіцянки Лебедєва – це залучення на озброєння шести танків "Оплот" та перехід на контрактну армію з початку поточного року.

Міністр також обіцяє в короткі терміни погасити заборгованість підприємств Міністерства оборони. При цьому, з березня поточного року борги з зарплати в Міністерстві оборони та дежконцерні «Укроборонпром» не тільки не були погашені, а, навпаки, збільшилися.

Переважна більшість обіцянок всіх трьох міністрів оборони розподілилась за такими напрямками, як житлове та грошове забезпечення військовослужбовців, озброєння армії та реформування Збройних Сил. Найбільша кількість виконаних обіцянок стосуються озброєння армії – сім реалізованих заяв. Разом з тим, дев’ять обіцянок з озброєння отримали статус «Не виконано». Складною залишається ситуація й житловим забезпеченням військових – шість невиконаних та жодної виконаної обіцянки.

Отож тематика та динаміка виконання обіцянок міністрів чітко вказує на нагальні проблеми армії – погане озброєння, відсутність житла, низькі зарплати, затримка реалізації реформування Збройних Сил.

Як бачимо, два колишніх міністри -  Дмитро Саламатін та Михайло Єжель – були поміркованими в оголошенні заяв, і дали лише по 20 обіцянок кожен. Майже з однаковими показниками рівня виконання своїх обіцянок вони й залишили свої посади. Нинішній міністр Павло Лебедєв має виконати 59 оголошених обіцянок, серед яких є багато складних задач, адже реформа Збройних Сил просувається дуже важко, і фінансування традиційно не вистачає. Втім, вирішення проблеми фінансування реформи вже знайдено - з приходом Павла Лебедєва оборонне відомство переходить до реалізації масштабного процесу продажу військових містечок з усіма їх комунікаціями (більше 400), а також надлишкового майна армії та застарілого озброєння.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: