Яценюк закріпив за собою пост прем'єра надовго – експерт

Читать на русском

Відставка Яценюка в принципі не уявляється можливою, оскільки прем'єр-міністр закріпив своє місце  річною програмою дій.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт Центру громадських відносин, політичний аналітик Євген Магда, оцінюючи 100 днів роботи ВРУ, загрозу розпаду коаліції та ймовірність відставки уряду Яценюка.

«Якщо давати оцінку роботі коаліції, то вона працює на трійку, що дуже дивно в умовах, коли її керівники декларують, що у них є конституційна більшість. По-друге, дуже дивно, чому й досі  не оприлюднено списки людей, які входять до складу коаліції. Це абсолютно неприпустимо. По-третє, незрозуміло, чому коаліція не може ухвалити законопроект про забезпечення особистого голосування, щоб уникнути кнопкодавства», – розповідає Магда.

За його словами, всередині коаліції існує багато проблем, які зумовлені тим, що там є дві важковагові, потужні фракції й три примхливі. Сьогодні під час розгляду ініціатив уряду стосовно змін до бюджету ми в цьому в черговий раз переконаємось.

«На моє переконання, формальної загрози немає, але вона не зможе впоратися з тими завданнями, що їй поставлені й само собою її діяльність ставиться під питання», – вважає він.

Підсумовуючи, політичний аналітик запевнив, що відставка Яценюка є проблематичною, тому що затверджена програма дій уряду і це, власне, дає підстави йому розраховувати на можливість працювати протягом цілого року.

«В такому випадку доведеться оформлювати окремий політико-правовий акт. Крім того, до отримання траншу МВФ такої відставки не буде й в цілому питання більше з сектору неможливого, аніж реального», – переконаний Магда.

Нагадаємо, що 27 листопада 2014 року в Верховній Раді VIII скликання створена нова коаліція «Європейська Україна», до якї увійшли п'ять політичних сил.

Всього вона налічує 302 депутати фракцій «Блоку Петра Порошенка», «Батьківщини», «Народного фронту», «Самопомочі», «Радикальної партії Олега Ляшка».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: