Експерт: Заміна валютного кредиту на гривневий – новий обман від банків

Читать на русском

Банки не підуть на умови в збиток для себе і будуть диктувати свої правила переведення, які можуть бути ще більше кабальними умовами.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт «Реанімаційного пакету реформ» Ілля Несходовський, коментуючи ситуацію з реструктуризацією валютних кредитів.

«Останнім часом активізувався популізм навколо питання валютних кредитів населення. Валютні кредити українців переведуть в гривню за курсом 7,99 грн/дол. Відповідний текст меморандуму разом з банкірами та громадськістю нібито погодили 25 грудня в Нацбанку, тому банки просто зобов'язані вести діалог з позичальниками. З одного боку – так, курсу 15 грн/дол вже не буде і конвертація кредиту – єдиний шанс. З іншого – є багато ризиків, пов'язаних на перший погляд з заманливою пропозицією перевести кредит в гривневий, але це може бути обман», – розповідає експерт.

Якщо піти на конвертацію валютних кредитів у гривню за старим курсом, то хто повинен за це заплатити – банки чи держава? Якщо банки, то їхні збитки в сумі 20 – 30 млрд грн обвалять не тільки банківську систему, а й економіку. А значить, банки будуть тиснути на державу з вимогою компенсувати ці збитки.

«Це вже перший ризик, тому що банки не підуть собі в збиток і будуть встановлювати свої правила. По курсу 8 грн/дол, навіть 10, жоден банк переводити не буде. В середньому може бути 15 грн/дол. При цьому може переводитись різниця між існуючим курсом і курсом 15 грн/дол в окремий кредит. Обов'язково звернути увагу на те, який графік погашення цього кредиту. Що саме погашається в першу чергу? Крім того, банк не може піднімати ставку в перші три роки після рестуруктуризації частини кредиту. Тобто є великий ризик, яку ставку банк встановить через три роки. Це може бути будь-який процент», – пояснює спеціаліст.

Підсумовуючи, експерт наголосив, що банк може диктувати позичальнику свої умови, які вигідні для нього. В такому випадку, щоб не опинитися ще в гіршій ситуації, ніж зараз є, банк має оформляти конвертацію кредиту лише додатковою угодою, але ні в якому разі не окремим новим договором.

Як відомо, «Райффайзен Банк Аваль» погоджується на реструктуризацію валютних кредитів лише на умовах окремого договору. Без пояснень, але посилаючись на внутрішнє розпорядження керівництва банку.

Нагадаємо, як повідомлялося у грудні, НБУ запропонував банкам і позичальникам меморандум про реструктуризацію валютних іпотечних кредитів.

Слід зазначити, що змінюють схему нарахування відсотків наступні банки: «Укрсоцбанк», «OTП Банк», «Райффайзен Банк Аваль», «УкрСиббанк».

За оцінкою МВФ, конвертація валютних іпотечних кредитів у гривню може призвести до втрат банківською системою близько 1% ВВП, що становить близько 16 –17 млрд грн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: