Держава не повинна утримувати пенсіонерів – експерт

Читать на русском

Утримувати пенсіонерів, які впродовж життя не робили жодних внесків до пенсійного фонду, несправедливо.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла головний експерт групи «Пенсійна реформа» «Реанімаційного пакету реформ», генеральний директор «Української федерації убезпечення» Галина Третьякова, коментуючи повідомлення, що працюючим пенсіонерам можуть обмежити виплату пенсій.

«Будь-яка пенсійна система повинна мати таку формулу обрахування пенсії, щоб ця пенсія напряму залежала від тих внесків, які людина робила протягом свого життя. Має бути формула залежності, скільки сплачено в пенсійний фонд і в такій же пропорції отримувати пенсію. В Україні ця пропорція нівельована. Ми почали робити акцент на стажі отримання пенсії, інших чинниках, а треба впроваджувати прямий зв'язок», – вважає експерт.

В цьому випадку, коли є прямий звязок, скільки ти вносив – стільки ти й отримуєш, немає таких ризиків, коли наступає пенсійний вік.

«Якщо ця рента економічно обгрунтована, тоді ця сума має виплачуватися, як накопичувальний капітал і людина має забезпечувати себе надалі самостійно, а держава має повертатися до якогось забезпечення тільки в разі, якщо не має жодних інших активів. Якщо людина не відраховує до пенсійної системи своїх грошей, а потім в кінці життя є вимога, щоб її утримували за рахунок солідарної чи іншої системи, то це – несправедливо», – пояснює спеціаліст.

Нагадаємо, Державним бюджетом 2015 рокупередбачалося урізати ряд соціальних виплат. Серед них і підвищення пенсійного віку, скорочення до 90% виплати пенсії пенсіонерам, що працюють, скорочення рівня пенсії нардепам і військовим з 70% до 60% від зарплати.

Сьогодні, 24 лютого стало відомо, що уряд пропонує виплачувати працюючим пенсіонерам пенсії в розмірі 85%, але не менше прожиткового мінімуму, встановленого для непрацездатних осіб (зараз – 949 грн на місяць).

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: