Кремль готує своїх «миротворців» для Донбасу – експерт

Читать на русском

Якщо навіть РФ не буде ветувати рішення, для введення миротворців потрібне припинення вогню і згода сторін. Статут ООН забороняє вводити миротворців під час ескалації конфлікту.

Про це розповів в коментарі «Слову і Ділу» директор Інституту зовнішньої політики, конфліктолог-міжнародник Григорій Перепелиця, коментуючи ймовірність введення миротворчої місії ООН на територію України, наслідки, особливості, позитивні та негативні сторони цієї ініціативи.

«Для того, щоб вводити миротворців, потрібно знати, для чого це робиться та чи є взагалі такі умови. Крім того, яких миротворців ми хочемо бачити? Зараз, за різними джерелами, на території Донбасу знову введено до 9 тисяч регулярних російських військ. Крім того, Україна підтвердила, що не збирається виходити з СНД. Це означає, що СНД самостійно може забрати мандат на такий формат миротворчих сил. Такий сценарій був у Південній Осетіїї», – розповідає спеціаліст.

Введення миротворців призведе до де-факто анексії території Донбасу, як колись Грузія втратила Південну Осетію. Чи насправді це наші інтереси? Якщо буде просто миротворча операція і її проведе Росія так, як у Придністров'ї і Південній Осетії у свій час, то операція такого «миротворця» – це шлях до втрати всього Донбасу.

«Іншим форматом може бути формат «нормандської четвірки». Якщо ж буде досягнуто згоди і буде звернення до СНД щодо запровадження миротворчої операції, то це буде повна воєнно-політична капітуляція України. Територія буде під повним контролем Кремля, але на утриманні України. Путін уже готує саме такий «миротворчий» сценарій для України», – пояснює він.

За його словами, формат який може бути здійснений в рамках формату ООН, не може бути реалізовано навіть теоретично не лише через вето РФ.

«Для того, щоб ввести на Схід міжнародні миротворчі сили, необхідно виконання тих самих умов: припинення вогню, згода сторін, створення зони безпеки, куди можуть зайти «блакитні шоломи». Крім того, не вводяться миротворці при АТО. А у нас не війна. Немає такого в історії», – резюмує Перепелиця. 

Підсумовуючи, експерт наголосив, що поліцейська операція – це взагалі остання фаза врегулювання конфлукту. На першому етапі – це упередження конфлікту, а зараз, під час ескалації конфлікту, як на Донбасі, навіть Статут ООН забороняє вводити миротворців.

За деякими прогнозами, введення миротворців займе щонайменше півроку. Екс-спікер МЗС Олег Волошин вважає, що потрібно було просити про миротворців ще після перших домовленостей у Мінську.

Як відомо, Росія вже зробила заяву, в якій засуджує ідею місії з підтримання миру.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: