Чи потрібні іноземці в уряді? Думки експертів

Читать на русском

За ініціативи системи народного контролю «Слово і Діло» відбулась перша закрита експертна дискусія, присвячена темі наслідків залучення іноземних спеціалістів до проведення реформ в Україні.

Що саме думають про «урядовців-варягів» експерти – у бліц-підсумках.

Політолог Ярослав Телешун

«Не важливо хто, головне – щоб це було ефективно. На заході дуже часто суспільство розділяють на креативщиків, тобто тих, хто може щось запропонувати і тих, хто не може. Тому, якщо запрошені спеціалісти зможуть забезпечити прийняття потрібних рішень, які принесуть результат, думаю їхнє місце народження чи паспорт зовсім не матимуть значення».

Доцент кафедри політичної аналітики і прогнозування Національної академії державного управління при Президентові України Юрій Саух

«У нас немає достатньої мотивації. Ми не сформували єдину націю. І що найгірше, у нас відсутнє у мисленні на сьогодні майбутнє, як мета, проект. Ми не проектуємо себе в майбутньому. Тому проблема навіть не стільки в грузинах чи вітчизняних кадрах, проблема в таких от глибинних і філософських речах».

Політолог Олександра Решмеділова

«Ми знаходимось в такій ситуації, коли немає права на помилку. І враховуючи те, що у нас немає прямого варіанту вирішення проблеми, всі засоби на етапі їх пошуку можуть бути прийнятними».

Політолог Олексій Якубін

«Ми запросили іноземців, а карти реформ все одно немає. Адже народитись вона може виключно тут. І не через 20 чи 30 років. А уже зараз. Саме тому мені здається, що у них нічого не вийде. Адже для реальних змін треба зміна інституційних правил, а розуміння як це робити у нинішнього владного класу немає».

Політичний оглядач інформаційного порталу «Слово і Діло» Олександр Радчук

«Проблема українців у тому, що ми не сприймаємо негативні історії. У нас немає традиції використовувати негативний досвід. Для прикладу у японців, топ-менеджером провідної компанії не може бути призначена людина, яка не має негативного досвіду. Адже тоді людина не розуміє, як саме треба поводитись в негативній ситуації. Відтак, треба вчитись на різних власних досвідах».

Директор дослідницьких програм Міжнародного інформаційно-аналітичного центру «Росія – Україна» Олександр Федута

«Карту реформ іноземці можуть сформувати, але виключно у тому випадку, якщо їм поставлене таке завдання. Однак Україна, як держава, так і не змогла цього зробити».

Адвокат Олександр Готін

«На чолі будь-яких реформ мають бути відповідальні і компетентні люди. Адже реформи можна проводити двома шляхами: інтенсивно і екстенсивно. Якщо запрошувати компетентних, тоді зміни будуть інтенсивні, а їх результатів можна буде очікувати уже в найкоротший період».

Політичний експерт аналітичної групи «Левіафан» Валентин Гладких

«Цей Кабмін – є урядом самогубців. Всі ці люди приречені. Їхнє політичне майбутнє – пенсія в кращому випадку. Оскільки всі реформи починаються з того, що ламається соціальна система, яка існує. Тому іноземців можна назвати «санітарами лісу», які наразі мають зробити одну роботу, а після того як підуть, прийдуть інші спеціалісти, що повинні будуть продовжити і нарощувати зроблене».

А Ви як думаєте, чи вдасться «міністрам-іноземцям» забезпечити ефективний процес реформ?

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: