Диференційований акциз штовхає ціну на паливо вгору – експерт

Читать на русском

Зважаючи на курс долара на рівні 28 гривень, вартість бензину А-95 і дизельного палива в лютому перевищить 24 гривні за літр.

Про це в своєму авторському матеріалі для ZN.UA зазначає директор ТОВ «Консалтингова група А-95» Сергій Куюн, інформує «Слово і Діло».

Зі слів експерта, відповідні цінові показники палива загрожують загостренням кризи споживання, що в перспективі може спричинити тінізацію ринку.

«Для ринку нафтопродуктів, як і для будь-якого ринку підакцизних товарів, зростання вартості завжди чревате збільшенням тіньового ринку. Тут наявні передумови. З 2013 року податки з літру бензину зросли з 3,5 до 10 грн. Останній хіт – 5-відсотковий збір з роздрібного обороту підакцизних товарів, який учасники паливного ринку знайшли «під ялинкою» у поправках до Податкового кодексу, які казна-звідки взялися», – пише експерт.

За його словами, в минулому місяці склалася показова ситуація, коли сума податків зрівнялася з закупівельної вартістю нафтопродуктів по імпорту.

«У зв'язку із зростанням світових цін пропорція повернулася, але впроваджений по суті диференційований акциз все одно постійно штовхає ціну вгору», – пише спеціаліст.

Саме тому, на думку Куюна, варто зафіксувати акциз на паливо не в євро, а в національній валюті. Однак, за його словами, «будь-які натяки на зниження податків в Кабміні сприймаються наразі незадовільно».

Нагадаємо, що раніше «Слово и Дело» публікувало інфографіку, в якій було проаналізовано, як ціна на нафту вплинула на ціну бензину в Україні і чому нафта у світі дешевшає, а ціни на бензин в Україні зростають.


ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: