В Україні може бути воєнний стан за радянським законом – експерт

Читать на русском

Воєнний стан в Україні повинні були оголосити ще з початком окупації Криму.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів військовий експерт Дмитро Уманець, коментуючи повідомлення, що якщо сьогоднішні переговори у «нормандському форматі» в Мінську не будуть успішними, то в Україні оголосять воєнний стан.

«Безумовно переговори будуть дуже важкими. Путін буде наполягати або на придністровському, або на чеченському варіанті. Звісно, що він просто так не здасть свої позиції. Вплинути, можливо, вдасться європейським лідерам. Я сподіваюсь лише на це», – розповідає експерт.

За його словами, те, що перед переговорами було посилення бойових дій, –передбачувано. Залякування, демонстрація сили – це стратегія Путіна, щоб на переговорах мати виграшну позицію.

«Щодо ВС, то в цілому не має сумніву, що оголошення військового стану мало бути ще з початком окупації Криму. Це правильний крок. Звісно введення воєнного стану може посіяти хаос. При цьому деякі розділи вимагають внесення змін, оскільки закон «Про правовий режим воєнного стану» має ще радянські положення. Його потрібно змінювати, інакше – це воєнний стан за радянським законом. Тому швидко оголосити воєнний стан можна, а от ввести в дію – ні. Це недоліки», – пояснив він.

Також невірно, коли говорять, що воєнний стан не дозволить отримати кошти МВФ. Ні, кошти ми не отримаємо, якщо не буде реформ, а от визнати, що це війна, а не АТО – потрібно було давно.

«Воєнний стан визначають за 19-ма пунктами й більшість з них в Україні вже є. До того ж, визнавши війну, більше не буде претензій з приводу соціальних виплат на окупованій території. Це обов'язок окупанта», – пояснює військовий.

Нагадаємо, з 26 січня на території Донецької та Луганської областей триває режим надзвичайної ситуації. Пізніше стало відомо про те, що уряд України у винятковому порядку надав губернатору Луганської області Геннадію Москалю право розпоряджатися місцевим бюджетом.

Крім того, раніше депутат фракції «Батьківщини» Сергій Соболєв розповів, що Верховна Рада, намагаючись усіляко уникати формулювання «воєнний стан», по суті імплементує його положення через інші закони.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: