Замість Росії торгівельним партнером України може стати Китай – експерт

Читать на русском

2015 рік для вітчизняної економіки позначиться активізацією девальваційної спіралі. Загалом, можна назвати це станом «консервації».

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт з економічних програм Василь Юрчишин, коментуючи економічну кризу та активізацію девальвації

«Зараз довіра до центрального банку країни, як з боку населення, так і зі сторони бізнесу та банкірів – відсутня. У цих умовах те, що НБУ перейшов до ринкових механізмів курсоутворення, по факту означає, що НБУ визнає свою провину і тому логічно, що наслідком знову буде девальвація. У 2015 році економіка України буде у стані консервації. Ситуація, можливо, мало-помалу зміниться в другому півріччі», – вважає експерт.

За словами спеціаліаста, першочерговим кроком є отримання фінансової допомоги близько 15-17 млрд долларів.

«Це той мінімум, який є необхідним. Але очевидно, що для цього необхідні реформи від уряду. Після обвалу на минулому тижні довіра інвесторів ще більше знизиться. До того ж залишається й фактор війни. На сьогодні девальваційна спіраль буде знову активізуватись. 

Тому щодо конкретних дій є гостра необхідність в реструктуризації та пошуку нових ринків збуту продукції. Взяти на себе цю нішу можуть аграрна та машинобудівна галузі. Якщо буде інвестування та вписування вітчизняних підприємств у виробництво, наприклад Китаю, – це може покращити ситуацію. Також можна звернути увагу на аграрний сектор та орієнтуватися не лише на експорт, але й переробку зерна», – розповідає Юрчишин.

Крім того, зараз Росія вже не буде торгівельним партнером України. Щодо ринків країн ЄС, то наші стандарти продукції поки що занадто низькі, тому залишається один варіант – Схід.

«Якщо поки ринки ЄС для нас недоступні, то потрібно шукати альтернативи і інші виходи. Вважаю, гарним варіантом можуть бути Китай та Казахстан і треба шукати вихід в цих напрямках», – підсумував Юрчишин.

Нагадаємо, що стрибок курсу долара в серпні перекреслив обіцянку екс-міністра фінансів України Олександра Шлапака про утримання національної валюти на рівні 10-10,1 грн за 1 американський долар. Таку обіцянку зафіксувало «Слово і Діло»

Незважаючи на припущення чиновника, курс гривні наприкінці серпня досяг чергового історичного мінімуму, знизившись майже до 14 гривень за долар.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: