Уряд не контролює тарифні війни для киян – експерт

Читать на русском

Найбільшими проблемами, які дозволяють спекулювати на ціні, є розрахунок за квадратними метрами та відсутність лічильників у житлових будинках.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт РПР з питань реформ енергетики Олександр Карпенко, коментуючи ситуацію з кризою комунальних платежів та способами боротьби з неплатниками.

«Питання масових неплатежів меншою мірою залежить від уряду. Тому уряд навряд чи має такий вплив, щоб перешкодити чи зупинити неплатежі. Уряд не контролює відносини між приватними компаніями, постачальниками енергоресурсів та платниками, населенням. Вартість енергоносіїв встановлює регулятор. 

Тобто тарифні війни, ціни на тепло – це робота компаній: «Обленерго», «Київенерго» та інших. На жаль, масові неплатежі мають тенденцію до того, щоб збільшуватись і надалі», – каже Карпенко.

За його словами, тепло відпускається зараз відповідно до споживання та розраховується по квадратному метру.

«Це абсолютно неприпустимий, навіть неадекватний підхід. При цьому, в існуючій системі опалення ми не можемо впливати на обсяги продукції тепла, яке ми споживаємо. 

Наразі без встановлення хоча б домових лічильників мешканці не можуть по-перше перевірити той обсяг, який їм відпустили. По-друге, впливати на обсяг власного споживання. 

Тому найбільша проблема, яка дозволяє спекуляції встановлення тарифів між населенням та постачальником – це відсутність обліку. Це проблема номер один, яку треба вирішувати. Максимальні терміни для цього – літо 2015 року», – пояснює експерт.

Читайте також: Експерт: Щоб підвищити ціни на газ, потрібен перехідний період

Нагадаємо, раніше голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв повідомив, що український уряд розглядає питання підвищення тарифів на газ для населення в 3-5 разів, але з паралельним наданням субсидій для тих, хто не зможе оплатити всю суму.

Однак екс-міністр палива та енергетики Олександр Гудима в коментарі «Слову і Ділу» повідомив, що «Нафтогаз» не має права робити заяви про цінову політику газу, оскільки за збільшення цін відповідає Національна комісія з питань здійснення державного регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) для населення.

Матеріали за темою:

Через Коломойського Україна втрачає $700 млн на рік – експерт

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: