Кожна п'ята українська сім'я не заплатила «комуналку» – експерт

Читать на русском

За останні роки рівень несплати ЖКП сягає 18% – це один з найгірших показників. Гірше за все, що уряд не полегшує, а навпаки ускладнює процес отримання субсидій різними абсурдними умовами.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор аналітико-дослідницького центру «Інститут міста», експерт в галузі житлово-комунального господарства Олександр Сергієнко, коментуючи ситуацію з кризою комунальних платежів.

«По Україні рівень неплатежів по ЖКП – 18%. Тобто в січні кожна п'ята сім'я не заплатила за комунальні послуги. В грудні – це 40%. По Києву ситуація гірша, бо це викликано суб'єктивними факторами, наприклад, форма переходу на прямі стосунки виробника та населення, що призводить до незрозумілих для людей цифр. Наприклад, коли замість 5 кубометрів надсилають 10 кубометрів води. Тоді починаються скарги в ЖЕК, а ЖЕК вже не займається нарахуванням. Розмір заборгованості населення за рік виріс на 2,8 млрд грн (на 23%) й ці гроші навряд чи повернуться до ЖКГ, бо немає механізмів стягнення», – аналізує експерт.

За його словами, вони будуть висіти психологічним тягарем над людьми, бо українці не звикли жити в борг.

«Підвищення відбувається за рахунок населення. Люди відмовляють собі в усьому, аби сплатити за ЖКХ, тому що розуміють, що наступного місяця подвійну суму точно не потягнуть. Наш уряд дбає в першу чергу про олігархів, щоб ті не збідніли, а вже в другу – про народ», – розповідає Сергієнко.

Підсумовуючи, експерт пояснив, що уряд мусить знайти механізми, щоб мати прозору систему нарахування тарифів, забезпечити всі будинки лічильниками тепла, налагодити точний облік споживання, та головне взяти під контроль всіх природних монополістів, адже саме вони надають комунальні послуги.

«Рівень неплатежів зараз один з найгірших за останні роки спостереження. Щодо субсидій, які обіцяв уряд, то в 2014 році їх отримали аж 6,8% сімей (з них 2/3 – одинокі пенсіонери). Тому що у нас є певні умови. Наприклад, придбання телевізору («товар довгострокового використання») позбавляє сім'ю можливості оформити субсидію», – резюмує спеціаліст.

Читайте також: Підвищення ціни на газ призведе до масових неплатежів – експерт

Нагадаємо, опалення в Києві подорожчало втричі – з 2,9 грн за 1 кв. м опалювальної площі до 9,22 грн. Зросли й ціни на гарячу воду – з 14,86 грн до 25 грн за кубометр.

Раніше голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв повідомив, що український уряд розглядає питання підвищення тарифів на газ для населення в 3-5 разів, але з паралельним наданням субсидій для тих, хто не зможе оплатити всю суму.

Зазначимо, що право на знижки при оплаті ЖКП мають сім'ї, які витрачають на «комуналку» більше 15% сукупного доходу, але розраховується розмір знижки індивідуально для кожної сім'ї.

Матеріали за темою: 

Експерт: Щоб підвищити ціни на газ, потрібен перехідний період

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: