«Газпром» не дозволить Україні змінити маршрут транзиту газу - експерт

Читать на русском

Експерт пояснив, чому пропозиція України до Європи про перенесення точки відбору газу із західних кордонів на українсько-російський не вирішить проблему і в цілому є неможливою для реалізації. «Газпром» не піде на це, оскільки ризики, пов'язані з перенесенням пункту закупівлі, дуже високі.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт з енергетичних програм Володимир Омельченко.

«Україна зможе більш гнучко реагувати на ризики енергетичної безпеки і країни Європи зможуть купувати газ не на українсько-європейському кордоні, а на українсько-російському. Таким чином може бути посилена переговорна позиція країни з «Газпромом», але якщо казати відверто, то це на сьогодні малоімовірно. Російська сторона на це не піде, тому що за контрактом має бути отримана згода Росії. Європейські ж країни також не схильні до прийняття такого рішення, через велику ймовірність транзитних ризиків», - розповідає Омельченко.

Водночас, енергетичний експерт Володимир Рябошлик вважає, що перенесення пункту закупівлі газу на українсько-російський кордон зняло би питання і загрозу несанкціонованого відбору газу.

«Недоліки такої ініціативи в тому, що від переносу точки закупівлі газу надійність поставок буде під загрозою. Також потрібно буде заключати новий договір, а «Газпром навряд чи дасть на це згоду. Це розходиться з його бажанням взяти під контроль газовий ринок. Крім того, буде нова ціна, що виходитиме з вартості транзиту через Україну», - пояснює Рябошлик.

Читайте також:Енергоконтракт Демчишина повинен бути розірваний – експерт

Відзначимо, що Росія повідомила про припинення транзиту газу до країн Європи через територію України через 4 роки. Отже, з 2019 року європейцям пропонують відбирати газ з «Турецького потоку».

Нагадаємо, Арсеній Яценюк обіцяє до 2016 року ввести в експлуатацію додатковий газогін між Україною та Польщею. Він дозволить отримувати додаткові 80 мільйонів кубометрів газу і купувати весь необхідний газ у ЄС.

Матеріали за темою:

Тарифний капкан: чому українці платитимуть більше за газ?



ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: