Україна має застосувати торговельну блокаду з Росією – експерт

Читать на русском

Якби Україна не визнала РФ агресором, вона не отримала б допомоги МВФ.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт з економічних питань Реанімаційного пакету реформ Ілья Несходовський.

«Українська і російська економіка дуже сильно інтегровані, тому довгий час питання визнання РФ агресором не підтверджувалось конкретними діями. Зараз це рішення необхідно було прийняти. Оскільки в іншому випадку допомоги від Заходу не варто було би очікувати. Рішення про визнання Росії країною-агресором матиме не лише політичні, але й економічні наслідки», – розповідає Несходовський.

Водночас, за словами економіста Дмитра Боярчука, склалась ситуація, коли ми ввели санкції після того, як це зробили всі, окрім безпосередньо нашої країни, проти якої і ведеться війна.

«Лише тоді, коли ситуація вийшла повністю з-під контролю, влада почала діяти. Ми маємо не просити про санкції, а самі в першу чергу бути прикладом. Гадаю, влада просто боялась того, що не зможе витримати тих наслідків, які будуть, тому й не впроваджувала санкції раніше, хоча говорилось навпаки. При цьому, навіть останній газовий контракт свідчить лише про те, що економічні відносини з Україною – це для Путіна спосіб добитися своїх політичниїх цілей», – вважає Боярчук.

Крім того, експерт з економічних програм Василь Юрчишин вважає, що в України немає іншого вибору, аніж як повністю блокувати економічні відносини з РФ.

«У нас іде війна, тому я не розумію, як можна продавати Росії товари, які можуть повернутися в Україну у вигляді смертей». 

«Це повинна бути чітка позиція України, тому що – це пряма загроза національній безпеці нашої країни. В Україні уже війна, і гірше від того, що ми ввели санкції, не буде», – підсумовує Юрчишин.

Читайте також: У Києві запровадили власні санкції проти Росії

Нагадаємо, 15 січня 2015 року фракція «Батьківщина» закликала Петра Порошенка ввести санкції проти РФ на прикладі свого бізнесу. Ігор Луценко переконаний, з Росією необхідно боротись за допомогою економічних санкцій, а зараз стратегія Президента полягає у тому, щоб завалити його трупами наших солдатів.

У листопаді 2014 року своє обурення продемонстрував і прем'єр-міністр Арсеній Яценюк – він не розуміє, чому Україна досі не ввела санкції проти Росії. «Весь світ санкції ввів, ми чекаємо нового пришестя», – сказав Яценюк.

В результаті, 24 січня 2015 року, після обстрілу терористами з систем залпового вогню «Град» мікрорайону «Східний» міста Маріуполя уряд провів екстренне засідання та знову почав ініціювати санкції проти РФ.

При цьому, в цілому проект закону про санкції проти РФ був прийнятий ще 14 серпня 2014 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: