Тарифний капкан: чому українці платитимуть більше за газ?

Читать на русском

Мало не кожного українця цього місяця неприємно вразили цифри у платіжках за комунальні послуги. Експерти в галузі ЖКГ вже понад 10 останніх років наголошували: українці платять неринкову ціну за користування комунальними послугами. Втім, політики та урядовці як правило погоджувалися із цим тезисом, але популізм завжди брав гору: підвищення ціни за комунальні послуги гарантувало знищення рейтингів будь-якої політичної сили та її лідерів.

Вже після Революції Гідності було зрозуміло: без реформ та конкретних ефективних дій врятувати економіку України буде неможливо. Очевидно, що шукати гроші у зубожілого народу було не надто вдалою ідеєю – варто було розібратися із монополістами та великим бізнесом, який звик отримувати надприбутки від тісної «співпраці» із владою.

Проте, боротися із олігархами новій владі виявилося не до снаги. На початку своєї роботи в уряді прем’єр-міністр Арсеній Яценюк обіцяв, що тарифи для населення збільшуватимуться поступово – до 2017 року. Тобто, «шокова терапія» мала розтягнутися в часі на 2,5 роки.

Однак уряд вирішив відкоригувати свої плани: збільшення цифр у платіжках цього місяця – лише квіточки. Наприкінці 2014 року пан Яценюк заявив, що Кабмін розраховує прискорити темпи підвищення тарифів на газ і тепло для населення до ринкового рівня вже в 2015 році. «У нас заздалегідь узгоджений графік з МВФ щодо підняття цін і тарифів. Думаю, що нам треба змінити графік і прискорити темпи приведення вартості природного газу та послуг теплокомуненерго до ринкових рівнів», – зазначив прем’єр-міністр. За його словами, уся причина у жахливому становищі НАК «Нафтогазу», дефіцит якого має бути скорочений втричі, аби вже за 3 роки вивести його у бездефіцитність.

Читайте також: Експерт: Щоб підвищити ціни на газ, потрібен перехідний період

Очевидно, що основний тягар із порятунку «Нафтогазу» лягає на плечі пересічних громадян. Чому ж уряд так і не зміг скористатися об’ємами газу власного видобутку, аби бодай не підвищувати ціни на тарифи такими стрімкими темпами?

Питання із рентою

Україна видобуває 18 млрд кубічних метрів газу на рік. Близько 5 млрд кубів наша країна отримує як плату за транзит російського газу через ГТС. Отримуємо близько 23-25 млрд кубометрів газу на рік власного видобутку.

Нині економіка країни переживає не найкращі часи, а велика кількість великих підприємств, які використовують саме російський газ для виробництва своєї продукції знаходиться на території Донбасу, де наразі тривають бойові дії. Враховуючи такий розвиток подій, споживати газу в Україні стали менше.

Саме на споживання газу у комунальній сфері за приблизними підрахунками експертів йде близько 17 млрд кубів. Теплокомуненерго та об’єкти соціального значення, такі як школи і лікарні споживають ще приблизно 10 млрд кубометрів. Тобто, сумарно отримуємо 27 млрд кубометрів газу.

Отже, зекономивши декілька мільярдів кубічних метрів блакитного палива, Україна має всі шанси забезпечити своє населення газом власного виробництва. Але, виходить дещо інакша картина – українці платять за газ власного видобутку ринкову ціну. Кому це вигідно?

Ще влітку уряд тільки з другої спроби спромігся переконати парламент підвищити ренту на видобуток газу, що продається для потреб населення. Усе це вкрай не вигідно було компаніям, які пов’язані із нинішнім очільником Дніпропетровської ОДА Ігорем Коломойським. Імперія пана Коломойського вдало пролобіювала зниження рентних платежів, зменшивши навантаження на власний бізнес і зберігши прибутки. Спочатку урядовий законопроект щодо змін у Податковий кодекс передбачав збільшення ренти аж до 70%, а вже після декількох провальних голосувань, урядовці пішли на поступки: підвищення відбулося з 15% до 28% (для тих компаній, які видобувають глибше п'яти кілометрів), і з 28% до 55% (якщо поклади вище ніж п'ять кілометрів).

Читайте також: Через Коломойського Україна втрачає $700 млн на рік – експерт

Зрештою, платити більше видобувні компанії мали б, згідно із змін до Податкового кодексу, тільки до 1 січня 2015 року. В середині вересня Кабмін ініціював ще одну спробу змін до Податкового кодексу, які б передбачали встановлення вищезгаданих розмірів ставок плати за користування надрами вже на постійній основі. Однак, Верховна Рада 7-го скликання цього кроку не підтримала.

Очевидно, що такий розвиток подій не був вигідний нікому з великого бізнесу. Тим паче, що нині він так само пов'язаний із представниками діючої влади. Наприклад, головою правління державної компанії «Украгазвидобування», що займається видобуванням вітчизняного газу, який використовується для потреб українських домогосподарств, в квітні 2014 року став Сергій Костюк. Він та усі його заступники тісно пов’язані із Миколою Мартиненком, групою Ігоря Єремєєва, до складу якої в новому парламенті увійшли й колишні «регіонали», які вірно служили режиму Януковича та схемам його «Сім’ї».

Після позачергових парламентських виборів, на етапі формування нової більшості у Верховній Раді, в коаліційній угоді з’явилися пункти, які зрештою гарантували великому бізнесу поновлення практики отримання надприбутків із видобутку вітчизняного газу. Так, одним із пунктів розділу 12 «Реформа енергетики та енергонезалежність» документу гарантується підприємствам нафтогазодобувної галузі встановлення податків на користування надрами на економічно обґрунтованому рівні:

Очевидно, ідея із наведенням ладу в галузі видобутку власного газу провалилася під тиском олігархічних груп. Уряд так і не спромігся зламати хребет нафтогазовому лобі у парламенті і пішов іншим шляхом – тепер більше платитимуть споживачі.

Врятувати «Нафтогаз» будь-якою ціною

Зараз ціна на газ для населення коливається від 1,182 до 4,011 грн за тисячу кубометрів, залежно від наявності лічильників та обсягів споживання. Однак у «Нафтогазі» вже говорять про іншу цифру – нібитообґрунтований тариф для населення у 2015 році має складати 5,430 гривень за тисячу кубометрів. Таким чином, підняття тарифів для населення буде неминучим.

Найцікавіше в цій історії те, що реальна собівартість видобутого газу на території України становить близько 30-40 доларів за кубометр. Тобто, враховуючи реальний курс у 20 грн за долар, собівартість українського газу складає 600-800 грн, всі інші – це прибутки і надприбутки газовидобувних компаній та монополіста – НАК «Нафтогазу».

Підвищення ціни потрібно «Нафтогазу», аби розрахуватися за борги та підготуватися до нового стрибку цін за російський газ, за який у 2015 році Україна платитиме вже 500 доларів за 1 тисячу кубометрів. Нічого кращого, аніж підвищити тарифи для населення, ані в уряді, ані в МВФ не придумали.

Читайте також: Грошей, наданих «Нафтогазу», вистачило б на 500 грн субсидій кожній родині

Дехто з експертів вважають таку поведінку «Нафтогазу» неприпустимою, адже підвищення тарифів мають на меті не лишеполіпшити господарську діяльність монополіста, але й швидко накопичити кошти. «Неприпустимо, що НАК «Нафтогаз» включає при розрахунку ціни на газ власний капітал. Без неї собівартість видобутку 1000 куб. м газу дорівнює 863 грн. Ніхто не включає в собівартість капіталізацію», – вважає експерт з енергетичних питань Володимир Рябошлик.

«Вирівнювання» тарифів для промисловості і населення має на меті зменшити дотації на «Нафтогаз», які в минулому році становили 120 млрд грн. Такий крок збільшить надходження до бюджету майже на 40 млрд грн. Агресивні дії уряду та «Нафтогазу» можуть призвести до різкого зубожіння населення навіть попри те, що уряд пообіцяв повернути отримані від збільшених тарифів гроші на субсидії малозабезпеченим громадянам. Однак, скоріше за все, буде проведена ретельна перевірка критеріїв, за якими громадяни будуть отримувати субсидії.

Інша сторона проблеми – громадяни просто не зможуть далі «затягувати паски». З’являється інший ризик – недоотримання бюджетом грошей за вже надані послуги. «Уряд зорієнтований лише на підняття ціни на газ. Проте, якими будуть наслідки? Гадаю, немає сенсу завищувати ціни на газ. Сума, яку пропонує НАК «Нафтогаз» непідйомна для українців і підвищувати до рівня 5430 грн/куб.м – недоцільно. Все, що отримає уряд від підвищення тарифів – це збільшення кількості неплатежів. Тільки по Києву вже зараз близько 50% неплатежів. Тобто, подальше підвищення може привести до ефекту нульового. Люди перестануть зовсім платити», – припускає директор енергетичних програм Володимир Саприкін.

Врятувати українців від стрімкого збільшення тарифів може лише таке ж стрімке реформування енергетичного сектору та запровадження адресних субсидій за жорсткими критеріями. Поки що уряд усі свої ініціативи щодо підвищення тарифів пов’язує не з реформуванням галузі, а з очікуванням чергового траншу від Міжнародного валютного фонду. Як і в попередні роки, нинішній Кабмін пана Яценюка не зачіпає інтереси олігархів, надаючи їм можливість, на рівні із державою заробляти на ще більш зубожілих за останній рік українцях.

Олександр Радчук, спеціально для «Слово і Діло»

***

Редакція «Слово і Діло» може не поділяти точку зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Матеріали за темою:

Підвищення ціни на газ призведе до масових неплатежів – експерт 

Експерт: вартість газу для українців від НАК «Нафтогаз» – 5430 грн/куб.м 

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: