Безробіття змусить населення йти на військову службу – експерт

Читать на русском

Наслідком безробіття та соціальної напруженості у населення в Україні може стати збільшення кількості військовослужбовців-контрактників.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів український політолог, експерт з соціологічних питань Костянтин Малєєв.

«Рівень безробіття для України дійсно має рекордні показники за, мабуть, останні 10 років. Зараз показник близько 10%, в той час, коли останній пік безробіття був на 6%. В країнах південної Європи – рівень безробіття 20%, тобто тенденції на ринку праці Україна має не найкращі». «Крім того, падіння доходів призведе до критичної напруги в суспільстві. При цьому, відбувається хвиля мобілізації. На мою думку, враховуючи ці обставини, частина населення, від того, що не матиме іншого вибору, буде змушена піти на службу в армію за контрактом», – розповідає Малєєв.

За його словами, є приклади, коли саме в таких умовах при відсутності роботи, водночас з військовими подіями збільшували кількість контрактників.

«В Україні є потреба, особливо зараз, збільшити контрактну армію, оскільки кожного року звільняється близько 8 тисяч контрактників. Тому, гадаю, що внаслідок соціальної напруги ці показники можуть змінитися в кращу сторону для Збройних сил», – вважає Констянтин Малеєв.

Крім того, експерт з соціологічних питань Інституту соціології НАНУ Сергій Макеєв припускає, що внаслідок безробіття, соціальної напруги в Україні може збільшитись злочинна діяльність та кількість грабежів.

«Переважно безробіття припаде на людей молодого віку, які будуть у безвиході і з великою кількістю вільного часу. Внаслідок цього, не виключено, що буде активність захоплення органів влади, акції протесту, можливо й грабежі», – підсумовує соціолог.

Читайте також: Експерт: Головна проблема в 2015 році для українців – безробіття

Зазначимо, екс-міністр соціальної політики, голова Комітету ВР з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмила Денисова прогнозує, що до кінця 2015 року в Україні буде більше 2 мільйонів безробітних.

За підрахунками статистичної служби Європейського союзу, безробітними до серпня 2014 року в країнах ЄС були визнані 24 млн 642 тис. чоловіків і жінок, з них 18 млн 326 тис. перебували в зоні євро. У середньому рівень безробіття державах Євросоюзу – 10,2%.

Найнижчі показники вимушено відпочиваючих були зареєстровані в Австрії – 4,7% та Німеччини – 4,9%, а найвищі в Греції – 27,0% (червень 2014) і Іспанії – 24,4%. Для порівняння, рівень безробіття в США у вересні склав 6,1%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: