Яценюк не знав, що Демчишин підписує з російськими олігархами – експерт

Читать на русском

Контракт Міністерства енергетики з російськими представниками про постачання української електрики до Криму – це ознака впливу російського лобі.

Про це у коментарі «Слову і Ділу» розповів український політолог В'ячеслав Дехтієвський 

«В причетності лобістських груп, бізнесових груп не має сумніву. В Україні є якісь структури, які можуть просувати такі контракти, що абсолютно не припустимі інтересам України. З упевненістю важко сказати, чи контракт підписаний в Міненерго, чи на вищому рівні, але точно без впливу російського лобізму, які повязані з українськими чиновниками такого рішення не відбулося»,  розповідає політолог.

За словами політолога, Арсеній Яценюк не причетний до підписання цього договору.

«Я думаю, що навряд чи прем'єр Арсеній Яценюк причетний до підписання цього контракту. Вихожу з тих міркувкань, що не зрозуміло як тут міг би бути присутнім інтерес прем'єр-міністра. На мою думку, це робилося на нижчому рівні. Скоріш за все його було укладено на рівні бізнесу, підприємств. Хоча, в тому, що про це знав Демчишин і Міненерго – сумніву немає», – вважає Дехтієвський.

Проте, голова політичної партії «Демократичний Альянс» Василь Гацько у своєму Facebook пише, що не розуміє, як так могло вийти, що прем'єр – міністр дізнався про річний контракт з країною – агресором майже через місяць.

«Росія – країна-агресор. Зараз війна. Навіть у мирний час енергетичні контракти з нею – питання політичне. Як так сталося, що в цих умовах прем'єр-міністр ознайомився з договорами по анексованій території через 22 дня з моменту їх підписання в Москві?», – пише Гацько.

За його словами, тих, хто підписав контракт з боку України потрібно притягнути до відповідальності. Це справа СБУ.

«А ось щодо Яценюка та його ролі в ситуації з визнанням двома державними українськими компаніями та приналежності Криму до Росії належить з'ясувати. При будь-яких обставин цей договір повинен бути розірваний», – підсумовує він.

Читайте також: Енергоконтракт Демчишина повинен бути розірваний – експерт

Більше того, за попередньою інформацією, контрактів було два. Перший – підписаний між українською ДП «Укрінтеренерго» і російською «Інтер РАО» 28 грудня 2014 року.

Другий – між тією ж «Укрінтеренерго» і російською ТОВ «Центр здійснення розрахунків» 29 грудня 2014 року.

Скандальність другого документа полягає в тому, що згідно з його умовами, «Укрінтеренерго» зобов'язалася постачати електроенергію в Крим, який в контракті позначений як «Кримський федеральний округ Росії». Таким чином, уклавши такий договір, український уряд фактично визнало анексію Криму Росією.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: